Jom join izan

Wednesday, December 4, 2013

Nasi Goreng Seafood plus Ayam

sesekali nak masak ringkas .. akak izan maksud ringkas tu .. dalam 1 hidangan masukkan aje semua, segala sotong udang, ayam sayur, nasi ... haaa nyum nyum

tambahan sekarang musim nya ... tengkujuh .. sana sini berbagai cerita, bagai rasa, dan berbagai-bagai ...

akak izan ni pergi dan balik menggunakan kenderaan motor .. hari-hari kuch kuch hota hai lar ni .. pyar sana pyar sini ... haaa .. sampai rumah da lencun ... jadinya aktiviti didapur pun bergerak tidak sepantas selalu .. 


ini yang tercipta nasi goreng seafood plus ayam .... tapi ini 3 hari lepas punya nasi goreng .. finish dah lar ... 

Bahan:

4 pot kecil beras ditanak

Bahan rencah:

1/4 cawan cili giling (cili kering)
1 biji tomato sederhana besar potong 4
3 tangkai sayur kailan dipotong asingkan batang dan daun
1/4 bawang besar dihiris
3 ulas bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
udang sederhana besar (terpulang nak letak berapa ekor)
3 ekor sotong dihiris
semangkuk kecil isi ayam
2 1/2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tiram
kicap masin
garam
msg
minyak
1/4 cawan air putih




cara:

panaskan minyak perlahankan api
masak cili giling
tumiskan hirisan bawang besar, bawang kecil dan bawang putih hingga naik bau
masukkan batang sayur kailan, tomato dan ayam kacau hingga agak garing
masukkan udang dan sotong kacau hingga agak masak
masukkan sos tiram, cili sos dan kicap masin (mengikut kegelapan warna disukai)
masukkan sedikit garam dan msg
kacau hingga masak letak sedikit air putih 
kacau rata
masukkan nasi dan daun sayur kailan
gaul serata dan kuatkan api. balikkan nasi dengan baik
perlahankan api dan biarkan beberapa minit kemudian bolehlah diangkat dan hidangkan




bersyukur selalu ... sebutlah Alhamdulillah Allah Huakhbar .... jadikan ia sebutan setiap minit dan jangan lupa senyum selalu ....

buat apa yang Allah suka .. 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter