baki daging korban ... pengabisan akak simpan ..
target ari minggu nak masak hitam daging ... selalunya time2 coti akak pagi da siap masak pukul 9.00 ke 10.00 da setat masak tuk makan tengahari
... malam da pikir pagi ... pagi da pikir petang ... petang bawak ke malam semula ...
yang pasti ... Lillahi Taala ... tanam dalam hati selalu
Bahan utama
1/2 kilo daging (dihiris nipis)
Bahan giling
(Gilingan pertama)
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar (sederhana besar)
2 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sedikit air
sedikit minyak
(Gilingan kedua)
2 biji tomato (sederhana besar)
1/2 inci halia
3 batang serai (2 inci setiap satu)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
1/4 cawan air
Bahan tumis
5 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 1/2 kayu manis (ditumbuk2 menjadi kepingan)
secubit jintan manis
secubit jintan putih
Bahan tambahan
sedikit garam
msg
2 jemput gula
kicap masin (cap tamin)
minyak untuk memasak
cara memasak
1. panaskan minyak secukupnya
2. tumiskan semua bahan tumis hingga naik bau
3. masuk bahan gilingan pertama, masak hingga sedikit garing
4. masuk bahan gilingan kedua, kacau supaya tidak melekat dibahagian bawah. kacau hingga sedikit masak
5. masukkan daging, letak pada api perlahan/sederhana
6. kacau masakan dan jaga jangan dibiar bawahnya hangus
7. masukkan 2 sudu besar kicap masin (selaraskan dengan garam)
8. garam, gula dan msg
9. selaraskan mengikut kesukaan dan kemasinan dan kemasaman masing-masing
bak kata chef Ammar .. masak dari hati .. masak with iman .. senyum mesti selalu ..
No comments :
Post a Comment