
Dah lama rasanya tak buat, jadi hari ni antara lauk-pauk makan tengahari dirumah izan ialah pajeri terung.
Bahan:
terung
50 sen udang kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 peket kecil rempah kari ikan
asam keping/asam jawa
1/2 biji santan kelapa
1/2 biji kelapa (dibuat kerisik)
sedikit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
garam
ajinomoto
Caranya:
terung dibelah dua. bawang putih, bawang merah dan udang kering ditumbuk. panas minyak dan tumiskan bahan2 yang ditumbuk tadi agak garing. masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air, bila agak garing dan naik baunya, masukkan santan bersama terung dan asam keping. kemudian dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
letakkan garam dan ajinomoto secukup rasa. bila kuah agak pekat dimasukkan kerisik bersama kayu manis dan bunga lawang. kemudian perlahankan api dan biarkan bahan masak. sesekali dikacau dan apabila kuah telah pekat dan terung telah empuk bolehlah diangkat.
2 comments :
hi, izan. since last weekend i nak buat pajeri terung but dah lama tak buat 7 8 tahun camtu, skill dah blur.i ni kempunan dah pregnan 3 months so finally i jumpa kat internet resepi tu. thank you very much. hari ni i akan buat dan harap-harap my husband akan sukakannya. maklumlah dia orang jerman dan rasanya no problem untuk dia cuba masakan kita.
thank you again.
kim,
hahaha...r u kidding. who r u? u nak bagi husband u orang jerman makan pajeri terung...better don't..takut dia tercekik...sebab tak pernah sentuh...apa pun selamat mencuba, dan harap-harap anda berdua sukakannya. have a nice day dear...
Post a Comment