
Kalau diimbas balik zaman izan budak2 dulu. masakan kari tulang ikan talang masin ni jadi kegemaran. biasanya bila nasi panas2 tu.. kan masih lembut lagi, nanti mak izan letakkan terung bersama kuah kari kemudian dia lenyek2 sampai sebati. lepas tu dia kepal2 suapkan kami dua beradik makan tengahari. masa tu sedapnya rasa tak terkira...he he he....
Jadi malam ni menu izan ialah kari tulang ikan talang masin.
bahannya:
1/2 biji santan kelapa
tulang ikan masin talang
2 biji terung (dibelah jadikan 6)
1 peket rempah kari ikan
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
sedikit halia
2 urat daun kari
asam keping/asam jawa
garam
ajinomoto
caranya:
hiris/tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. panaskan minyak kemudian tumis bahan hiris/tumbuk. agak garing sedikit dimasukkan rempah kari ikan bersama daun kari dan sedikit asam keping/asam jawa. dikacau sekejap kemudian dituang 1/2 biji santan kelapa bersama terung yang telah dibelah. kemudian di kacau supaya tidak pecah minyak. bila terung agak empuk diletakkan tulang ikan masin talang. campur garam/ajinomoto secukup rasa dan terus kacau hingga masak dan terung betul2 empuk. bolehlah diangkat.
2 comments :
tried nak letak komens kat kotak komen tak leh...jd riani comments kat sini yer
asal tak sudi laks??? teramatlah sudi tau izan...lgpun umah izan ni sodap mata memandang :-)
tima kacih sebab sudi singgah di blog riani
riani, memang zan pg sume tmpt mcm tu. oggix probelem. dun wrry..zan suka sama .. cuci2 mata dan minda hehehe...
Post a Comment