
Harini menu izan sekeluarga ringkas je. ikan keli masak berlada. kat tempat izan ikan keli ni diternak. jadi kawan suami yang mengusahakannya. bila terasa nak makan boleh telefon je nanti dia hantarkan. begitulah selalunya.
Bahan:-
Ikan keli
asam keping/asam jawa
garam
ajinomoto.
garam
ajinomoto.
Bahan kisar:-
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili merah
15 tangkai cili api (ikut rasa nak pedas)
Caranya:
Ikan keli yang telah ditoskan tadi digoreng dahulu bersama sedikit garam dan kunyit. diketepikan dahulu.
Kisar bawang putih, bawang merah, cili merah & cili api. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah siap dikisar. Dikacau agak garing letakkan asam keping/asam jawa. kemudian diletakkan garam dan ajinomoto secukup rasa. masak sehingga sebati dan agak pecah minyak.
Akhir sekali bahan yang telah siap dimasak tersebut dituangkan keatas ikan keli goreng dan diratakan. boleh dihidang.
2 comments :
combi suke ikan keli ni tau..tp yg dah masak laa.. :)
aritu balik kg puas combi mkn ikan keli berlada ngn keli bakar cicah air asam :D
combi pun gemar ikan keli ye... sedapkan makan berlada ngan bakar. kat sini combi, org ternak. kwn suami zan ni dia bagi makan roti jadikan kalau basuh dia x pyh rendam dlm air asam lama-lama.
Post a Comment