Jom join izan

Saturday, July 12, 2008

cucur bilis


Sekarang ni bila petang aje hujan, bila hujan je perut lapar. Sambil mata menatap wayang kegemaran adik ika merungut perut lapar. ini dia minta pula buatkan cucur bilis. kat rumah... inilah diantara makan petang yang popular. cucur bilis cepat dan ringkas.
Bahan:
300gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 labu bawang besar - potong dadu
RM2.00 ikan bilis siap belah
50 sen daun kucai
1 cawan air panas
3 cawan air biasa
1 biji telor
garam
50 sen cili api
Caranya:
Gaul sebati bahan2. kemudian di tuangkan 2 gelas air biasa digaul sebati. tuang pula 1 gelas air panas dan digaul lagi. masukkan telor dan di kacau lagi bahan, jika bahan kurang likat di tambahkan 1 gelas air biasa sedikit demi sedikit. jangan terlalu cair. Panaskan minyak dan skop dengan tangan atau guna sudu. goreng agak kuning dan angkat. kemudian hidang untuk makan petang.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter