
Disebabkan harini tiada sebarang agenda, izan mengambil peluang memasak untuk keluarga. Kalau sebut je makanan laut, udanglah paling diminati oleh anak-anak terutama abang iwan. berselera.. sebutlah bagaimana cara masakan semua dia rasa sebabnya udang. adik ika suka juga cuma kurang makan.
Menu harini sambal udang petai. memang kegemaran izan sekeluarga.
Bahan:
RM1.00 cili kering
petai
300gm udang
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
asam keping
garam/ajinomoto
minyak masak
Kisar cili kering, bawang kecil, bawang putih bersama sedikit minyak.
Bawang besar dipotong bulat.
Udang ditoskan dan petai.
Caranya:
Tumis bahan yang telah dikisar tadi, masukkan asam keping sedikit dan dikacau agak garing. Letakkan sedikit air. Dimasukkan udang, kemudian petai bersama sesudu kecil garam dan secubit ajinomoto. Dibiar seketika, kemudian diletakkan bawang besar. Dikacau sebati dan kemudian boleh diangkat.
No comments :
Post a Comment