Jom join izan

Saturday, July 12, 2008

udang campur petai


Disebabkan harini tiada sebarang agenda, izan mengambil peluang memasak untuk keluarga. Kalau sebut je makanan laut, udanglah paling diminati oleh anak-anak terutama abang iwan. berselera.. sebutlah bagaimana cara masakan semua dia rasa sebabnya udang. adik ika suka juga cuma kurang makan.
Menu harini sambal udang petai. memang kegemaran izan sekeluarga.
Bahan:
RM1.00 cili kering
petai
300gm udang
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
asam keping
garam/ajinomoto
minyak masak
Kisar cili kering, bawang kecil, bawang putih bersama sedikit minyak.
Bawang besar dipotong bulat.
Udang ditoskan dan petai.
Caranya:
Tumis bahan yang telah dikisar tadi, masukkan asam keping sedikit dan dikacau agak garing. Letakkan sedikit air. Dimasukkan udang, kemudian petai bersama sesudu kecil garam dan secubit ajinomoto. Dibiar seketika, kemudian diletakkan bawang besar. Dikacau sebati dan kemudian boleh diangkat.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter