Jom join izan

Tuesday, September 17, 2013

Belimbing Ikan Kembung

Masak lemak belimbing dengan ikan kembung ... siapa rasa sekali mesti nak buat lagi .. mesti nak makan lagi ... kena makan dengan dengan nasi letak sikit kicap masin (tamin) ... wa sedap ... akak dari dulu kalau masak lemak ni .. suka pulak buat cekodok bawang .. cicah dengan gulai ni ... memang ngancam


Bahan Utama

15 biji belimbing buluh (dibelah 2)
5 ekor ikan kembung

Bahan Kisar

1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili api (terserah kalau nak lebih pedas)
1 inci halia
2 tangkai cili besar merah
sedikit minyak
sedikit air

(jangan banyak air ... terlalu cair bahan)

Bahan tambahan

2 ringgit pati santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai (diketuk)
sedikit serbuk kunyit

Bahan perasa

2 biji tomato belah 2 / 3
secukup rasa garam
msg (hujung sudu - sekadar syarat)

bila da menggunakan tomato .. akak izan tak mahu lagi menggunakan sebarang jenis asam. .... takut2 terlalu masam


cara memasak:

1. Masukkan bahan kisar bersama bahan tambahan. kacau hingga masak, sentiasa kacau untuk elak minyak pecah.
3. Masukkan belimbing buluh dan ikan. dan kacau lagi
4. Masukkan garam secukup rasa dan msg.
5. Kacau hingga masak dan angkat .. boleh dihidangkan



No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter