Jom join izan

Friday, April 12, 2013

muhasabah diri ............... kenali diri


heemmm nak citer apa .....

cuba tengok pic ateh tu ..


bukan pic PRU13 tu ...... apapun ... sebagai khalifah di muka bumi Allah menjadi tanggungjawab kita membuat pilihan yang terbaik. dan bagi yang baru terbuka hatinya tu ... tu tu .... siapa lar tu ya .... ini adalah tanggungjawab kita yang akan di hisab di hari Penghakiman. tak kiralah dia da pernah memilih sejak 20 tahun yang lepas atau pun baru pertama kali kerana baru terbuka hatinya untuk membuat pilihan. semoga dapat berbuat sebanyak banyak kebaikkan... insyaAllah.

okeh .... 
kakak - kakak, adik - adik, ibu - ibu,
..... selalunya waktu bila kita tahu kita ni tergolong darah jenis A kah, B kah, C kah, D kah .... ada KAH .... wuppppsss...


akak izan tak pernah kisah akak ni darah jenis apa .... hinggalah ... kena buat "medical check up" ... sebulan sekali .. kira2 19 tahun yang dulu dan kemudiannya 15 tahun yang dulu ..... itu pun akak pandang tak da makna .... oooo darah aku jenis ini rupanya ... tapi setakat tu je ....

baguskan orang yang banyak buat pengajian .... maka ternampak perkara seperti dalam pic diatas tu .... yang akak suka dari idola akak yaitu "Datuk Fadhilah Kamsah" .. (tapi tak tahu yang diatas tu dari sumber mana, cuma copy dari FB)

apa tujuannya ... bukan menilik ... sebenarnya untuk menilai diri sendiri ... mencari diri sendiri .. disamping menerapkan atau memantapkan diri sendiri ... kalau tidak kita tak tahu dimana diri kita ... bukan tak tahu ... tapi kurang tahu ...

akak lihat jenis darah akak .... ciri-cirinya hampir tepat ... 99% tepat ... kesendirian bekerja tulah yang paling akak suka ... tapi menepati kehendak atasan .... apapun ... nilailah dan yakin pada diri sendiri. jangan jadi seperti lalang .... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter