Jom join izan

Tuesday, April 16, 2013

Bukan petua orang lelaki ... jangan baca ....



PETUA SENGGUGUT

Siapa ada senggugut ..... rasanya rengat2 dalam perut ... sakit sangat-sangat...
akak pernah juga kena sesunggut beberapa bulan ... bila kena sakit senggugut aje .. muka mula lah berkerut - kerut ... nak cakap sakit .. tapi tak tercakap ...

masa tu sekolah menengah ... akak mengadu pada arwah mak ... 
kami dulu sekeluarga memang minum kopi O je ... jarang air lain. jadi memang ada dalam simpanan dapur .. kopi halus .. kopi kasau kasar ....

lalu mak akak pun cakapkan pada akak ... pegi buat kopi pakai kopi kasar ... pekat2 ... jangan letak gula ... pahit .. "ofcoz" pahit ... PAHIT TU UBAT kannnzzz .... 
kalau nak letak gula .. boleh je .. tapi secubit dua lah .... akak kalau bab ubat memang cepat nak makan ... bukan tak suka pada sakit .. tapi ... sakit itu mengingatkan kita supaya bersyukur atas nikmatnya yang banyak telah kita nikmati ... umpamanya waktu2 sihat, berjaya dan sebagainya... 

apapun ..... walau apa keadaan sekalipun ... ucapkanlah Alhamdulillah .. mudahan diringankan , dipermudahkan ... disembuhkan .. dan semua adalah dengan izin Nya ... insyaAllah.

makanya bila terasa sakit ketika senggugut mendatang ... bancuh secawan kopi menggunakan kopi kasar tanpa gula .. dan minum sedikit demi sedikit ketika suhu air kopi masih hangat atau suam .... ini petua ya ... untuk akak yang da berumur ni .. Alhamdulillah beberapa bulan akak amalkan semasa zaman persekolahan dengan izin Allah .. cubalah

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter