Jom join izan

Friday, March 15, 2013

Tiada lagi memori itu ......

Sekian lama akak bawa merata .... simpannya bagai menyimpan sebutir permata ... akhirnya .... bila sampai disini ... akak pasrah ... walau akak dah cuba membalutnya .. sekadar bertahan beberapa ketika sahaja ... (itu gambar barang2 atas meja kat opis tadi ... kalau akak "shoot" semua ... mau ada yang pengsan guling2 tengok berterabur fail ... almaklumlah kerja dikelilingi fail .... )


perasaan akak .... nak menangis pun ada ... apa doknyer ... dekat 7 ke 8 tahun akak simpan ... dulu2 nak beli 2 gb ni .. harganya RM150.00 skrng ni dengar kata 4 gb pun baru berapa harganya .. tak menangis akak rasa ... mengenangkan dulu nak beli 2 gb ni menggigil nak keluarkan dari kocek ... tular kata .. semua ada dalam ni ... dari mula2 kerja punya barang ... sampailah yang hari ini .. bila cucuh aje ke pc .. terpeleot terus .. walau akak da balut cantek punya .. tahanlah seminggu aje .. huhu


rasa kecewa tu ... kelik sebelah akak sampai kata .... cuba akak tengok kot boleh sambung balik ... BOLEH .... huhu ... mana nak boleh dah ... tanggal dah lar .. nasib baik waktu nak balik dia peleot ... kalau pagi2 kena ... mau akak monyok sampai ke petang ...


gadget ... walau pun kecil ... tapi sangat berharga. sangat sayang .... selalu sangkut kat leher ...dululah ... kat sini akak jarang sangkut kat leher ... tu agaknya dia merajuk kot ... kalau memori baru .. boleh lah nak di kopi balik ... tapi memori lama yang tersimpan rapi tu ... agaknya suruh redha aje lah tu ....

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter