Jom join izan

Sunday, September 23, 2012

Akak tingin nak makan ... versi selera akak izan

jom borak .... layannnzzz ...

syyyy .... akak fining ... yang sebenornya ... apa ...
blog da tukar format ... akak tak minat format baru ni .. tapi apa boleh buatkan ... 

terasa nak makan nasi minyak aritu ... akak buat lagi ...khas tuk makan sendiri je ... ini baru sepinggan ... yang akak da makan berpinggan-pinggan .... aritu tu buat acar telur asin terlupo yang sabanar .. 2 cekak daun sup akak beli ... setangkai pun tak ingat nak masukkan ... haaa buat kali ni akak masukkan sekali


sekali tu datang lak sebiji nenas sarawak .... puaslah akak dok fikir nak di apakan nenas ni ...sudahnya ... akak kupas potong kecik2 taburkan gula letak dalam peti es ... time nak makan .... nasi tu tingatlak nenas ni ... ulam lagi dengan nenas ni .. makan camgitu pun ummppphhh .... sodapp



da tu ... aritu akak cantas dengan gergaji .. ranting pucuk gajus ni .... rimbun benar ...kadang jiran depan belakang yang kenal dengan tidak ... asal lalu mesti manggil ..."kak .. saya ambik pucuk sikit ya ..." ... memang sedap ni buat ulam .. tambah kalau ada sambal belacan .... tapi akak maleh aritu ... 


nak senang je keje ... akak goreng ikan masin jeruk "made in kedoh" .... adik ipar ke kawan abe zul ke ... asal balik kedah je ... balik akak mesti dapat 2 ke 3 kotak ... itu yang dibagi orang ... yang akak order tetap punya 3 kotak besar da mestilah ... buat stok setahun ....

goreng ikan jeruk tak boleh api besar .. hancur isinya ... kalau orang tak tahu segala beras melekat kat ikan tu dibasuh ... bila digoreng ikan tu masam .. nanti orang ingat ikan da rosak .. yang sebenarnya goreng sekali dengan pasir2 dia tu ... tu yang sedap .... potongkan bawang potong kan cili di goreng .... da tabur camgitu ... akak perahkan limau kasturi barang 1 ke 2 biji ... wamboooiiii ..... haaa gitulah selera akak ni ..... tak ada kenah .... sume asal ado ....


senyumlah .... sambil menikmati juadah ...

2 comments :

cheryna zamrinor said...

ulam tu yang tak menahan tu...rasa nak terkam skrin:)

Unknown said...

sha,

rahasia awex muda ... iyeker ... haha

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter