Jom join izan

Sunday, June 3, 2012

Sambal Kembung lawan ngan Suun

:) .... senyum dulu ...

haa .... lamanya akak tak memasak .... asik lenglong lenglong  aje ... da naik jemu ... jemu ... lama tak kena tempoyak sambal ... colek sambal belacan ngan peria layur ... iskkkk lamanya tak pekena air tangan sendiri .... ye lar ... sendiri masak sendiri rasa sedapnyerrrr ... betul tak .... be............. tol.



bila da jemu makan diluar aje .... tersebut lak arini nak masak ... dapatlah ikan kembung dengan cili kering bagai .... aiiikkk ... siapa punya selera kita nak kena masak nih ... gitulah da rindu nak makan sambal ikan kembung ... 

sambal kembung arini akak guna sos tomato ..... manis masam sikit ... ada enam ekor ikan kembung tu akak goreng abis ... semua bagikan sambal ... senang sampai malam 

"....cili kering gilingkan ngan 3 ulas bawang kecil campur 2 ulas bawang putih tadi akak tumis dalam minyak panas, lepas tu tuang sikit sos tomato, tuang air putih sikit je agak2 basah cili ... letak garam dengan gula sikit ... kalau suka aji no moto letak lah ... akak letak hujung sudu je .. boleh dikira butirnya .. hehe, dah siap rasanya biar sejuk sikit baru masukkan ikan goreng tadi .. lembab2 kan je ... angkat hidang ..."

oya cili kering tu kali ni akak rebus pulak .. sebab lama dalam peti es (lama tak menguali katakan ....) lagipun cilinya jenis pedas bangat ..

minyak ... kalau tak suka jangan banyak minyak ... akak pulak memang suka banyak minyak, almaklumlah da terbiasa dari zaman dulu kala ... yang penting ...

"are you happy ... happy ... me too ... kui3" .... (kadang2 lawak bodoh pun boleh buat kita tercuit rasa ... cubalah selalu .. haha ...)

 

akak arini layankan dengan kuah suun ni ... fuuuhh .. memang ngancam ... sambal agak pedas2 manis masam .. hirup lak dengan suun berkuah penuh pinggan ... waaaa happy lar happy lar ... sedap nya makan tengahari nih .....

tambah nasi 3 kali senduk tak terasalah ... "happy" nya orang2 yang makan tu ... 


selamat menjamu mata ..... ;) 

bila hati senang, jiwa kan tenang, dunia kan riang ....... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter