kat rumah akak zan ni seperti biasalah ikan keli memang tak jemu tambahan kalau ada cicahan air asam memang lagi menyelerakan. kalau bakar membakar ikan pun dah jadi kebiasaan. lauk mengikut selera dan permintaan orang dalam rumah. selera abang zul dan anak-anak lebih kepada selera yang kemelayuan.
akak zan kalau bab ikan keli .... memang cerewet dari segi pembersihan ikan, corak yang akan di pamerkan sebab apa, ikan kalau kurang kita merawat kebersihannya akan sebab selera nak makan tu patah ... patah seribu ...... ee.....ehh ... termenyanyi pulak ... ki ki ki ....
akak bakar atas kuali leper jew ..... sebab sabut / arang takda ... jadinya nak cepat atas dapur gas jelah ...
Bahan
15 tangkai cili api (kalau boleh biar hijau lebih)
2 tangkai cili besar / merah
1 biji bawang kecil
sedikit belacan bakar
sedikit air asam jawa
(di blend keseluruhan)
1 labu bawang besar di hiris
setitis dua cuka
3 biji limau kasturi
1/4 limau kasturi
sedikit gula
sedikit garam
sedikit msg
tambah secawan air panas puteh
buat secukup rasa
simpan dalam peti es
yang kali ni akak buat cair je ..... sebenarnya kita boleh tukar2 nak pekat ke nak cair ke... terpulang pada rasa selera .... sebab tiada siapa yang nak marahkan ..... cubalah sendiri :D
6 comments :
aloha kakak sayang..
moga sihat hendaknya..
terliur nampak sambal itu.. sedap kelihatan..
yamm... yam..
hahaha...terpanggil nak mengomen sbb kita cerita benda yg sama kali nieh. kak izan suka cecah air asam ye?
sha pulak suka sambal kicap...dengan limau kasturi...siap dengan ulam petai.
yummy!!!
Deari Pearls,
ya adik sayang samalah jua buatmu :)
rasanya sedap dan pedas ... campor masam manis mmmmmmm yam ...
sha,
itu pun sedap cicahan kicap campor cili campur limau ... wargghhh ...
wah ikan keli ngan air asam, favorite saya tu...
tapi tak pernah buat sendiri, makan yang mak & mak mertua buatkan hihihi.. tapi tak pernah guna ikan keli, next time i'll try ^_^
Nita ... ini kegemaran org dalam rumah ... sebenarnya ikan yang paling saya suka ialah ikan terubuk ... :)
Post a Comment