Ubi Gentang kentang ni penuh dengan karbohidrat sama macam nasi .... penuh dengan karbohidrat ... mudah kenyang sepenuhnya
apa beza ubi gentang dengan kentang ... sama jew .. cuma dulu-dulu dengan kengkawan masa kecik2 ... "kita suka makan ubi gentang" ... bukan ubi gentang lah ubi kentang .... ehhhh mak kita sebut ubi gentang .. kita ikut mak kita cakaplah .. haha ... nampak tu ... tersirat dan tersurat pengaruh seorang ibu ... ibu selalu nak buat yang terbaik untuk anak-anak ibu ..... ;) (muhammad adeeb zakwan & nurzulaika)
dulu ini menu tetap abang iwan bila pergi kerumah nenek batu 16 (kini hanya kenangan) ... kini akak izan ambil alih :)
kalau boleh pagi petang siang malam menu sambal goreng ni da cukup ....
kak izan kalau sebiji ubi kentang tu boleh dibelah empat ... atau 3 .. puas makan gitu. kalau ikan bilis goreng .... bila da bergaul dengan sambal tu rasa manisnya lemak .. mmm kena dengan nasi panas2 ... tu yang abang iwan minta buatkan sambal goreng ni pun da cukup ..... haaa cubalah...
selalunya akak masak sambal dulu ... bila da sejuk sambal baru gorengkan ubi kentang kemudian masukkan ubi kentang panas2 gaulkan ... akhir sekali masukkan ikan bilis goreng. macam dalam pic tu .... bila nak makan barulah ikan bilis tu bercampur dengan sambal .....
Bahannya
5 - 6 biji ubi kentang
sedikit minyak
1/2 asam keping
sedikit msg
sedikit garam
sedikit ikan bilis
sedikit air
(dikisar)
5 - 6 biji ubi kentang
sedikit minyak
1/2 asam keping
sedikit msg
sedikit garam
sedikit ikan bilis
sedikit air
(dikisar)
10 tangkai cili kering (lebih pun boleh nak pedas tambah cili api)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
cara penyediaan:
- ubi kentang telah dibelah digaram dan kunyit dan ketepikan
2 biji bawang putih
cara penyediaan:
- ubi kentang telah dibelah digaram dan kunyit dan ketepikan
- panaskan minyak dalam kuali
- tumiskan bahan kisar bersama 1/2 asam keping.
- gaul agak garing menggunakan api sederhana hingga pecah minyak
- masukkan sedikit air, sedikit garam dan sedikit msg. secukup rasa
- tumiskan bahan kisar bersama 1/2 asam keping.
- gaul agak garing menggunakan api sederhana hingga pecah minyak
- masukkan sedikit air, sedikit garam dan sedikit msg. secukup rasa
dikacau sebati.- perlahankan api sehingga sambal masak dan garing sedikit.
- ketepikan biarkan sejuk seketika.
- goreng garing ubi kentang
- ketepikan biarkan sejuk seketika.
- goreng garing ubi kentang
- masukkan kedalam sambal goreng dan gaul sebati
- angkat dan hidangkan
- hiaskan dengan ikan bilis goreng
akak memang suka guna asam keping ... tapi kalau suka nak guna asam jawa boleh juga jadi tak perlu tambah lagi air putih.
minyak ... haa bab minyak akak memang suka makan berminyak ... sebab memang itu dah biasa dari kecil2 ... pesan abah akak ... sambal tanpa minyak ... kurang sedap. kolestrol ...... orang lama ... da lama makan banyak kolestrol (abah k izan lah tu) ...
tu yang abang iwan suka minyak sambal tu bergaul dengan nasi ... :)
kadang-kadang ... diratah begitu pun sedap .... :)
No comments :
Post a Comment