Jom join izan

Sunday, November 13, 2011

Sup Tulang

Gear box .... makan .... sup tulang .... makan .....
sedapppp .... seeeeeeeddap.....
anak beranak zan memang suka makan ... bukan kata lagi ... semua suka ....


memang seronok kalau dapat makan sup tulang ... sup panas - panas pedas .... wamboiiii ... haaa sila lah lalu  belakang ... lalu lah ... akak tak kesah ... makan tetap makan ... sup tetap sup tulang .... singgah lah cu cu ci mata ....


kena dapat tang lemak dalam tulang tu ... wuiiih ... sedap tak ingat pe dah ... janji selera ... makaaaannn...


Bahannya:

(Bahan 1)

tumbuklah halia sebesar ibu jari
9 ulas bawang merah hiris
6 ulas bawang putih hiris
apa yang ditenung lama sangat tu ... haah tu pinggan org sebelah lum pulang lagi
akak pinjam kejap ... wat amek gambar ... malu lar i .. jgn pandang lama2

1/2 batang batang saderi hiris
beberapa tangkai cili api tumbuk ala kadar
2 biji bawang besar sederhana besar hiris



sup serbuk 1 senduk ( kalau suka 2 senduk - ikut suka)
sup punjut adabi
sup punjut tulang
bahan tambahan




Caranya:

rebus tulang hingga empuk dalam api sederhana perlahan
(akak guna api perlahan biar lambat tapi empuk)
(bila isi dah lengkang dari tulang dah boleh masak)
(tapi kat rumah akak ni .. kalau lembut sangat ada bunyi-bunyi halus
kalau liat2 sikit itu yang sedap)
(terpulang pada keinginan masing-masing ya)
lebih kurang 1 jam
buang air nya ketepikan tulang

tumiskan bahan 1 bersama bahan tambahan iaitu buah pelaga, kayu manis dan sedikit ketumbar
bila sudah naik bau dan agak garing masukkan tulang
kacau

masukkan air menggunakan api perlahan lagi
masukkan cili api , daun saderi , bawang besar
kacau letakkan bahan perasa masukkan kedua2 sup punjut
letakkan garam dan sedikit msg jika suka

bila da menggelegak, masukkan serbuk sup sesenduk dahulu ..
jika suka nak tambah lagi tambah tapi jangan banyak2

sesuaikan rasa
kemudian boleh diangkat
hiaskan dengan hirisan daun supt

dah boleh dihidangkan

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter