Padeh beghapi .. sapo laieee ... lamak belamak ... hehehe ... ondeeee .... yumie yumie .. onde onde ... yiba yiba.... andre andre ...
kui3 .... melompat makcik kepedasan .. hehe .. tak pedas mana mengancam ... kannnzzz ...
kadang2 kan .... bila cucuci mata kat pic ... inipun boleh mengundang lapaaarrrr .... betul tak .... bagaikan puteri .... snap sana .. snap sini .. snap macam tu ... snap snap snap ..... wuppppsss ... tumpah lagi ....hehehe ....
Daging yang dah di basuh bersih perap kan bersama bahan blender dan disalai
(akak salai atas kuali leper jew ..... lupa nak beli arang kalau idak da berasap belakang rumah)
Bahan Perap (di blend)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seinci halia
1/2 inci kunyit idup
sedikit ubi serai
Bahan tumis .... seperti diatas ... haaa ... tambahkan sedikit halia, cili api ikut suka (akak suka pedas .. banyak sikit letak cili ... nak kick lagi lebih .. lagi banyak letak cili api .. haha)
nape pandang2 .. akak tau limau tu da kecut ... tapi boleh pakai lagi yew ...
oke .. blend kesemuanya kecuali ............ kecuali limau .... sebab dia
ganti asam keping / asam jawa
3 biji ubi kentang
2 batang serai
1 helai daun kunyit
sedikit minyak masak
250 gm santan
150 gm air (atau lebih) mengikut kepekatan yang disukai
sedikit garam
sedikit msg
caranya:
- tumis bahan blend hingga wangi, masukkan serai yg telah dititik bersama daun kunyit
- masukkan santan bersama ubi kentang, kacau hingga ubi empuk, santan tidak pecah
- perahkan limau kasturi di dalam santan
- masukkan daging yang telah disalai
- masukkan air mengikut kepekatan yang disukai
- masukkan msg dan garam
- angkat dan hidangkan
1 comment :
salam kak izan..tertelan2 air liur saya tengok neh..sedapnyaa dapat makan cili api
Post a Comment