Jom join izan

Friday, November 18, 2011

Lomak Cili Api Daging Salai


Padeh beghapi .. sapo laieee ... lamak belamak ... hehehe ... ondeeee .... yumie yumie .. onde onde ...  yiba yiba.... andre andre ... 

kui3 .... melompat makcik kepedasan .. hehe .. tak pedas mana mengancam ... kannnzzz ...

kadang2 kan .... bila cucuci mata kat pic ... inipun boleh mengundang lapaaarrrr .... betul tak .... bagaikan puteri .... snap sana .. snap sini .. snap macam tu ... snap snap snap ..... wuppppsss ... tumpah lagi ....hehehe ....
Daging yang dah di basuh bersih perap kan bersama bahan blender dan disalai
(akak salai atas kuali leper jew ..... lupa nak beli arang kalau idak da berasap belakang rumah)

Bahan Perap (di blend)

 5 ulas bawang merah
 3 ulas bawang putih
 seinci halia
 1/2 inci kunyit idup
 sedikit ubi serai


Bahan tumis .... seperti diatas ... haaa ... tambahkan sedikit halia, cili api ikut suka (akak suka pedas .. banyak sikit letak cili ... nak kick lagi lebih .. lagi banyak letak cili api .. haha)

nape pandang2 .. akak tau limau tu da kecut ... tapi boleh pakai lagi yew ...

oke .. blend kesemuanya kecuali ............ kecuali limau .... sebab dia
ganti asam keping / asam jawa

3 biji ubi kentang
2 batang serai
1 helai daun kunyit
sedikit minyak masak
250 gm santan
150 gm air (atau lebih) mengikut kepekatan yang disukai
sedikit garam
sedikit msg

caranya:

- tumis bahan blend hingga wangi, masukkan serai yg telah dititik bersama daun kunyit
- masukkan santan bersama ubi kentang, kacau hingga ubi empuk, santan tidak pecah
- perahkan limau kasturi di dalam santan
- masukkan daging yang telah disalai
- masukkan air mengikut kepekatan yang disukai
- masukkan msg dan garam
- angkat dan hidangkan

haaaa... jangan mara ... bila dah kepedasan bagai nak rak ... dapat pula kek tiramisu dari jiran .... yang baru keluar peti es tu ... mmmmmmmmmzzzzzssss.... sedaaap...

1 comment :

Faiz said...

salam kak izan..tertelan2 air liur saya tengok neh..sedapnyaa dapat makan cili api

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter