Nasi lemak Istimewa ... haaa .. jangan mintak - jangan mintak ...da abis tau ... tengok je gambor nyer ... haha .... sesekali masak nasi lemak memang menyeronokkan menyenangkan ... sebab tak susah buat nyer ....
apadia !!
... nak sepinggan ... orang dah kata jangan mintak ... kalau nak resipi nyer haaa.... salin print ye .....
Bahan A
5 pot kecil beras
250 gm santan
air putih agak2 cukup utk mencukupkan sukatan biasa masak nasi
1 inci halia tumbuk jangan hancur
2 biji bawang merah hiris nipis
2 - 3 helai daun pandan
garam secukup rasa
cara
basuh beras dan toskan
masukkan kesemua bahan diatas kedalam periuk letrik
apabila api letrik telah padam adakalanya nasi belum masak secukupnya
ambil bekas nasi tersebut .. jerang pula atas dapur dengan api yang perlahan
sila jaga ... jangan sampai rentung oke ..
Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis
minyak
2 biji bawang besar (dihiris cara menegak mengikut jalur bawang)
* kalau boleh bagian akar bawang dihiris lebih sedikit supaya bila dihiris bawang besar tu melerai antara satu sama lain)
1/2 atau sekeping asam keping
sedikit msg
sedikit garam
sedikit ikan bilis (bahagi 2 untuk goreng dan dalam masakan)
sedikit air
(bahan untuk dikisar)
1/2 atau sekeping asam keping
sedikit msg
sedikit garam
sedikit ikan bilis (bahagi 2 untuk goreng dan dalam masakan)
sedikit air
(bahan untuk dikisar)
20 tangkai cili kering
10 tangkai cili api
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 biji bawang putih
2 - 3 ketul kecil belacan bakar
cara
- panaskan minyak dalam kuali (untuk sambal tumis izan suka banyak minyak)
- tumiskan bahan kisar bersama 1/2 asam keping.
- gaul agak garing menggunakan api sederhana hingga pecah minyak
- masukkan sedikit air, sedikit garam dan sedikit msg. secukup rasa.
cara
- panaskan minyak dalam kuali (untuk sambal tumis izan suka banyak minyak)
- tumiskan bahan kisar bersama 1/2 asam keping.
- gaul agak garing menggunakan api sederhana hingga pecah minyak
- masukkan sedikit air, sedikit garam dan sedikit msg. secukup rasa.
masukkan sedikit ikan bilis dan hirisan bawang besar tambah sedikit air
dikacau sebati.- kuatkan sedikit api sehingga lauk masak dan pecah minyak.
- ketepikan biarkan sejuk seketika.
- angkat dan hidangkan.
- ketepikan biarkan sejuk seketika.
- angkat dan hidangkan.
---------------------------------------------------------
kacang tanah dibasuh ala kadar ... dan digoreng
bila sudah garing (walau terasa agak lembik) angkat
bila telah suam gaul kan sedikit garam (menggunakan garam halus)
------------------------------------------------------------
goreng kan ikan bilis ke
potong timun ke
rebus telur ke
goreng telur
sampingan ...tumis kacang panjang
No comments :
Post a Comment