Jom join izan

Monday, October 17, 2011

Daging Masak Kicap - mari belajar


akak kalau memasak .. camginilah ... memang cerewet sikit. walaupun masak tu ringkas sekalipun .. bila bab menyediakan barang mesti nak lengkap dan berseni ... bukan apa bila kita ikhlas memasak ... masakan kita jadi sedap ... walau sebenarnya kurang sedap ... kui3x...


kalau masak kicap ni, halia dia akak suka potong memanjang camgitu .. halus2 .. ambiklah sebesar ibu jari, kalau cili api tu akak iris alar kadar je ..sebab bila makan dengan nasi akak tenyeh2 kat nasi tu .. wiii sedap ngancam tau, bawang putih ngan bawang merah tu ... iris lar cam tu je


kalau agak-agak kesuntukkan kehabisan sayur .. bawang ni boleh dijadikan sayur. ambik 2 biji pun cukup potong bulat camgini agak lebar sikit ... manis tu bila kunyah bawang tu bunyi berderup rasanya rasa ayam bawang .. sedap tau. rugi siapa tak makan bawang ....

bila 3 sudu besar minyak dalam kuali tu dah panas, daging yang dah di tos tu akak tuang aje dalam kuali biar sampai masak dan agak garing. haaa kadang bila da rasa macam sedap aje bau daging tu, baru akak masukkan sepiring rencah macam di atas tu ... jadi cili tu kan kurang lembik dan segar aje bau bawang ngan halia tu .. haa kacau lah rata.. serasi..... baru diletakkan kicap ikut suka nak hitam ke kurang hitam ke .. kemudian tambah air ikut suka nak kurang ke nak lebih ke .. terpulang

jangan lupa letak sedikit cuka 2 kali renjis... yang ni akak tak guna asam keping .. sedap lagi guna cuka .. setahun sekali guna cuka kannzz... kalau suka letak ajinomoto sikit letak lah .. akak letak banyaknya colek ujung sudu aje buat syarat

haaa... kalau letak garam, jangan main tunggang tuang ... nanti dikatakan lori garam terbalik .... letak sikit dulu rasa ... sebab kicap da masin cap tamin tu... akak tak suka sangat guna kicap manis ..



yaaaaa.... akhirnya ... akhirnya .... akhir sekali barulah akak letakkan bawang besar tu .... gaul ... gaul  sampai empuk sikit barulah diangkat....


silalah jemputttt ..... jamu selera mata ya ... ini kena makan dengan nasi panas2 tenyehkan cili api tu .. makan tak ingat dunia ... PERCAYA TAK ... tak percaya ... haaa .... cuba tanya anak akak adek eka apa JAWAPANNYER ..... :d

4 comments :

Wattie said...

Assalamualaikum Izan,
Berselera tengok daging masak kicap Izan, meh sini sepiring nak makan ngan nasik panas2 nih....

Unknown said...

Waalaikumsalam K Wattie,

ksian ... sampai sejuk nasi izan tak gak ulur2... nanti zan masak sekali lagi ya..

Cik tikah said...

nampak sedap lah kak izan. t insyaAllah cik tikah nak cuba la :)

Unknown said...

Cik Tikah,

cubalah ... ini resipi zaman berzaman .. kui3x ... sedap akak berani guranti nih..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter