Jom join izan

Saturday, October 22, 2011

Ayam Masak Merah Bersantan

Kalau namanya orang dapur ... dalam gubuk kena lengkap .... tak kiralah kita guna selalu ke idak ke ... bahan2 cam ni lama buleh simpan .... peringatan buat  adik eka juga ..... 

antara bahan lain campuran untuk ayam masak merah bersantan ... mmmm .. bahan ni untuk ayam setengah ekor saja ...
 

nak masak ayam masak merah tadi ... dalam fikiran dah rasa sume dah lengkap ... serai nyer, bahan2 kat atasnyer susu santan berkotak nyer, segala cili kering cili api bawang putih bawang merah dah siap berblender nyer bawang besar potong bulatnya  sos cilinya ... rasa macam dah lengkap lah semua tu .... kalau garam msg gula tu .... sape tak ada dalam gobok tu .. rugi namanya.

dah seronok la ni...

ayam semua dah siap bergoreng agak garing, akak pun tumis lar segala bahan blender guna minyak sikit aje

masak sampai agak garing masukkan sedikit sos ikutlar nak banyak ke sikit ke lepas tu masukkan bahan yang dalam piring tadi tu.... naik pulak baunyer akak pun letaklah serai tumbuk kacau2 .. bertambah sedap baunya

akak pun nak ambiklah susu santan kotak .. puas geledah peti es tak JUMPA ... ehhh.. mana plak takkan kemas2 terbuang ..  alamakkkk .... geraba pulak ... cari punya cari teringat ada santan kelapa sepeket kat tepat beku ... guna lah aje agak2 suku cawan .. akak pun kacau lagi tambah air sikit

bila da agak menggelegak tu akak masukkan ayam, kacau punya kacau letak pulak bawang besar. akak memang suka letak bawang besar saat akhir memasak supaya tak lembik sesangat. kemudian bagi perasa yang cukup. garam nyer, msg nyer, gula sejemput nyer ... haa kacau agak pekat berkuah. angkat dan hidangkan ...YUMIE ...



amacam ... nampak sedap tak ... haa tuk makan serombongan sekeluarga ni memang sedap. kalau tak rasa cuba tak tahu.... JEMPU..............................T makan ... sejemput aje yerrrr..... ;)wink2

3 comments :

Cik tikah said...

sodapnyaa!!

Unknown said...

cik tikah ...

botol tu... kekeke

Anonymous said...

sangat menarik, terima kasih

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter