Jom join izan

Monday, September 19, 2011

Agar-agar Laici / Lengkung Laici

Agar-agar laici yang simple dan sedap. kegemaran adeeb ... sanggup disoroknya dari bagi tetamu yang datang... haha .. tak padan dengan umo dah besar2 pun masih nak sorok tuk dia seorang ~ itu kali pertama membuatnya.... maknanya agar-agar laici ni sedap rasanya betul tak ..... simple dan sedap sebagai pencuci mulut ...

ikut lah kalau nak pejal agar-agarnya kurangkan air masak jika nak lembut lebihkan air masaknya... yang pasti ... yakin dengan selera anda... :D


Agar-agar laici yang simple dan sedap. kegemaran adeeb ... sanggup disoroknya dari bagi tetamu yang datang... haha .. tak padan dengan umo dah besar2 pun masih nak sorok tuk dia seorang ~ itu kali pertama membuatnya.... maknanya agar-agar laici ni sedap rasanya betul tak ..... simple dan sedap sebagai pencuci mulut ...

ikut lah kalau nak pejal agar-agarnya kurangkan air masak jika nak lembut lebihkan air masaknya... yang pasti ... yakin dengan selera anda... :D




Bahan-Bahan

20 gm agar-agar
10 cawan air putih
1 1/2 cawan gula castor (ikut rasa hendak manis)
2 helai daun pandan
1 tin laici (asingkan isi dan airnya)

 cara-cara

masak 10 cawan air putih bersama 20gm agar-agar dan daun pandan sehingga hancur
masukkan 1/2 cawan gula castor dan 1 tin air laici
kacau hingga sebati

isi laici dipotong-potong masukkan kedalam bekas disukai
tuangkan agar-agar yang telah dimasak kedalam bekas tersebut biarkan pada suhu bilik selama 20 minit
letakkan seketika kedalam peti ais pada suhu beku atau suhu sejuk biasa
dan hidangkan




anda.. anda.. anda diluar sana ... silalah cu cu ci mata ekkkk ........

1 comment :

Anonymous said...

alhamdullillah jadi .cuma lupa letak gula pada mulanya,nasib baik ada penyelamat iaitu maMA.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter