Dah lama tak masak pindang ... masa bebudak adalah 3 ke 4 kali masak .. sebab kami adik beradik satu rumah makan, bila dah ber kerluarga sekali aje zan masak ... sebab lauk kaler bening ni memang kurang jalan dalam keluarga zan.
Sejak sifu masakan duduk dengan zan sejak 2 hari ni .... menanya bubur masak sendiri dengan lauk berkuah masak pindang ... bukannya susah pun masaknya .. ini lar lauk yang paling senang. dah hampir 7 bulan sejak mak tiada ... 2 hari ni zan masakkan khas untuk abah. sedap katanya, sama macam mak masak. suka abah makan, habis saja.
orang yang dah berumur dan tiada gigi bukan semua masakan boleh diterima tekaknya. kalau masakan sup kita yang berminyak siap segala rempah, tak tahan dek hidung dan seleranya. buat saja macam ni. bukannya susah, tak payah tumis terus aje direbus air dengan ubi kentang satu biji tu belah 4, agak2 dah empuk ubi, masukkan 3 ulas bawang kecil dan 2 ulas bawang putih yang dah diricih. sebiji bawang besar tu dipotong bulat masukkan aje semua tu dalam periuk rebusan ubi tu. basuh sikit ikan bilis, masukkan ajer. serai 2 batang diketuk-ketuk bagi wanginya terasa dalam rebusan tu. ambik 1 keping suku ke setengah ke asam keping basuk kendian masuk kan. ambik kunyit sikit hujung sudu masukkan dalam periuk tu. airnya agak2 ikut suka. kemudian letak sikit garam ngan ajinomoto. biarkan aje menggelegak dah boleh diangkat dan dihidangkan.
Sejak sifu masakan duduk dengan zan sejak 2 hari ni .... menanya bubur masak sendiri dengan lauk berkuah masak pindang ... bukannya susah pun masaknya .. ini lar lauk yang paling senang. dah hampir 7 bulan sejak mak tiada ... 2 hari ni zan masakkan khas untuk abah. sedap katanya, sama macam mak masak. suka abah makan, habis saja.
orang yang dah berumur dan tiada gigi bukan semua masakan boleh diterima tekaknya. kalau masakan sup kita yang berminyak siap segala rempah, tak tahan dek hidung dan seleranya. buat saja macam ni. bukannya susah, tak payah tumis terus aje direbus air dengan ubi kentang satu biji tu belah 4, agak2 dah empuk ubi, masukkan 3 ulas bawang kecil dan 2 ulas bawang putih yang dah diricih. sebiji bawang besar tu dipotong bulat masukkan aje semua tu dalam periuk rebusan ubi tu. basuh sikit ikan bilis, masukkan ajer. serai 2 batang diketuk-ketuk bagi wanginya terasa dalam rebusan tu. ambik 1 keping suku ke setengah ke asam keping basuk kendian masuk kan. ambik kunyit sikit hujung sudu masukkan dalam periuk tu. airnya agak2 ikut suka. kemudian letak sikit garam ngan ajinomoto. biarkan aje menggelegak dah boleh diangkat dan dihidangkan.
mula-mula zan masak bubur, hangit .... sedih tul. bukan apa... zan tinggalkan nak settlekan sikit kerja. lepas tu tak fikir panjang dah. terus rebus yang baru. zan ambik 2 pot kecik (cawan kecik) beras kemudian air yang penuh. zan perlahankan api sambil tu zan jaga masakan jangan hangit lagi. agak agak kalau tak hancur tambah sikit sikit air nya. jangan hancur sangat, sebab kalau baby okey lar, untuk kita yang da berumur ni biarlar nampak ada bentuk nasi sikit2 rebus letakkan sikit garam. baru puas makan biarpun tada gigi.....
mudahkan masaknya, cubalah ..... kita pun boleh makan juga, tambahkan aje lauknya macam telur asin, sambal tumis ke sedap tau dengan ikan bilis goreng garing. sebab zan pun memang jenisnya suka makan bubur nasi ... tapi selalunya bubur nasi Mc Donald lah haha.....
2 comments :
hi kak..
saya sangat sukakan ikan bilis lebih2 lagi yang goreng garing. memang sangat menyelerakan.
Saya suka makan bubur. Kalau dah tak larat nak masak, bubur je ar yang rajin nak masak.
yang cepat tapi sedap ... bubur nasi .. ingatkan akak seorang je yang suka ..:D
Post a Comment