izan suka je makan kuih gunting ... tapi selalunya zan makan dirumah orang tak pun adik zan gunting-gunting goreng di sedekah sebekas dapatlar merasa... tu pun setahun sekali kalau ada ...hehe.... tu yang nak cuba buat sendiri .... puaslar mencari resipi yang sedap.. tapi macam tak boleh nak ikut resipi .... sudahnya talipon biras zan yang dah biasa sangat membuat kuih gunting ni... tu yang baru jadi...
Bahan-bahannya -
(tak ada sukatan ... main tuang aje.. sebab orang dah biasa buat tau apa sedapnya kan)
ketumbar
jintan manis
jintan putih
ikan bilis
udang kering
4 ulas bawang putih
(kisar semua barang diatas)
serbuk rempah kari daging (peket kecil)
500 gm tepung gandum
2 biji telur
marjerin
daun kari (dihiris kecil)
garam (satu sudu kecil) - nak masin sikit lagi lebihkan garam
ajinomoto
minyak untuk menggoreng
cara membuat.
bahan kisar tu ... lebihkan ketumbar dan jintan yang besar (jintan manis) .. ikan bilis juga lebihkan. jangan guna bawang merah sebab boleh menghangitkan bau ... guna saja bawang putih.
masukkan kedalam tepung bersama rempah kari, daun kari, 2 biji telur, garam dan sedikit ajinomoto kacau rata. gunakan marjerin untuk melembutkan doh .... zan tak gunakan air untuk melembutkan doh takut2 terlalu keras bila dah digoreng.
lepas tu zan lenyek seperti di atas dan potong-potongkan. tapi kalau nak cepat tenyeh aje leper-leper pastu gunting. macam biras zan buat... hehehe... lepas leperkan --- ambik sedikit tepung gandum tadi letak ke piring. lepas leperkan, bedakkan doh yang dah leper tu kemudian baru digunting kecil-kecil. tujuan untuk mengelak dari melekat.
dan jadi.... rangup dan sedap. belum letak dalam balang dah luak beberapa genggam... apataknya... sekali angkat 2 genggam .... tapi seronok buatnya ... tak yah makan keropok dah.... sendiri buat dah banyak khasiatnyer.... betul takkkk.....!!!!!!
4 comments :
huh sedapnya....malas nak menggunting - beli aje...tapi tekak ni nak makan yg sedap2 aje!!! maka nak yg sedap - semua kena buat sendiri kan??? anak2 pun dah pandai kata..masak lagi best!!! maka akak nak ambik la resepi turun temurun ni....( simpan dulu yer...kot2 bila2 senang boleh buat ...he3x TK )
kuih yg kita paliiiiiing suka ni! tp susah nak jumpa
.
.
err. nak buat.. lagilah susah :D
.
.
nak gi raya umah kak izan la camni.. bole??
hi just wanna share with u..lepas da buat doh n canai tu, awk boleh tepek kan sekejap atas kuali leper..sekejap jek dan agkat n baru gunting..hasilnya lagi bagus...dgn cara ni ianya tak kan melekat dan awk boleh buat sebanyak yg awk mahu...selamat mencuba...
koko cokelat,
ini perkongsian yang jimat..... jimat tepung. kurang bedak... terima kasih. jauh perjalanan luas pandangan....
Post a Comment