Jom join izan

Friday, June 25, 2010

selera tak lalu....

kalau zan kata.... zan tak lalu nak makan ..... ada orang caya takkkk.... hehehe..betulllll... tak lalu nak makan... hidung asik sett... sutttt.... badan lak lemah-lemah gemalai.... huhuhu... musim nak demam... berjangkit ....

kalau zan kata selera nak makan tak ada... orang tak caya.... sorong aje pinggan... alamatnyer jadi 2 pinggan.... camane tu....

lauk cincai pun .... tetap tambah 2 pinggan.... nasinyer lar 2 pinggan... pinggan tinggal...

tambahan dapat pulak ikan wadi' (ikan pekasam)... import dari kedah mari nooo..... potong halus2 bawang ngan cili ijau ke... cili merah ke... fuuuu.... nasi panas-panas tuu... ilang demam nampaknya kui kui kui... baru ni izan order mulut jer... 2 kotak lagi... dalam peti es ada 3 kotak lagi... buat bekal bolan pose tak lama lagi nih....

sebelum pose mari... suda makan hari-hari.... over dose lar pulak nanti... silap-silap darah tinggi mari .... tapi izan sedap punya pasal lupa bab over dose nih... hehehe....



tambah pulak ngan cili besar ni.... potongkan ubi kentang ngan ikan bilis... letak bawang besar bulat-bulat.. nasi tu ditenyehkan dengan cili besar tu... woooo... hangat ... cari air suam ... fuyoooo... sedap tul makan...

ni orang sakit ke..... terlebih sakit ...hehehehe...... layannnnnnnnn..... (saja nak melawak....sesekali kita wat lawak bodo2... tuk kawan-kawan dengar apa salahnya kan lawak di alam maya tuk ngerat persahabatan... takdalar formal sangat, kita kan di alam maya gitu.... setuju tak... setuju ke idak) manalar adik-adik ... kakak-kakak ni punya suara... sunyi je gitu..

2 comments :

Puteri said...

ikan pkasam mmg best ;-)

Unknown said...

puteri,

ni yang rasa nak masak ikan pekasam lagi... :D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter