Jom join izan

Wednesday, June 23, 2010

buat seorang teman.........





nukilan ....

rindunya masa saya susah....

sebab awak ada....

rindunya masa bila waktu saya mengantuk ... hehehe...

sebab awak ada....

rindunya masa saya sedang sedih ....

sebab awak ada...

rindunya masa saya rasa seperti isi kepala nak meletup-letup ...

sebab awak ada ...

rindunya masa saya kesempitan...

sebab awak ada...


saya tak lupa ..... rindu masa-masa saya sedang tercari-cari dimana saya nak meluahkan semua rasa yang ada .... marah...geram... benci... sedih... terhempas....


kini saya hampir dapat semula jiwa saya... erti hidup saya... keceriaan saya.... tapi awak hampir tak ada lagi.....


inilah hidup .... bayaran kepada nikmat yang saya cari....


pinjaman seketika


bina semula apa yang rasa tak mungkin


cari semula apa yang telah tercicir


ambil sedikit ilmu yang ada...yang boleh dijadikan panduan


saya nampak perubahan


walaupun kecil .... ia tetap perubahan


saya bangga dengan awak


teruskan.............. ;)


kalau awak rasa ianya adalah awak..


ye... ingatan ini untuk awak... :D


-----------------------------------------------------------

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter