Bukan boleh tengok orang makan apa....... terliur...
sedapnyaaa..... nak ngincak tak buley..... aritu "JC" tunjuk-tunjuk.... jadi teringin pulak.... "JC" bakar gitu ada sambal belacan.... tapi zan teringin pulak nak bersambal ngan ikan bilis. kalau mak zan selalu buat camgini... sedap makan ngan ikan bilis begitu goreng garing. nak makan baru gaulkan.....
sedapnyaaa..... nak ngincak tak buley..... aritu "JC" tunjuk-tunjuk.... jadi teringin pulak.... "JC" bakar gitu ada sambal belacan.... tapi zan teringin pulak nak bersambal ngan ikan bilis. kalau mak zan selalu buat camgini... sedap makan ngan ikan bilis begitu goreng garing. nak makan baru gaulkan.....
zan goreng dulu terung tu...... sambal tu zan siram aje. bila nak makan baru men colek-colek..... makan ngan nasi panas-panas asap naik tu.... sodapp..... sesiapa yang nak mencuba bolehlar cuba... tak yah lauk lain pun dah cukup.... ikan bilis tu pun dah cukup tau.....
Bahan A
4 - 5 biji terung sederhana (digoreng tanpa belah) - api perlahan
Bahan B (giling).
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (15-20 tangkai)
5 tangkai cili api (jika nak pedas)
Bahan C
3 sudu Minyak
1/4 asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit air putih.
Bahan D
segenggam ikan bilis digoreng garing
caranya:
1. panaskan minyak dalam kuali.
2. masukkan bahan giling dan 1/4 asam keping dan biar sehingga naik bau dan agak
garing.
3. masukkan sedikit air putih.
4. masukkan sedikit garam & msg.
5. tuangkan sambal tadi keatas terung.
6. letakkan ikan bilis yang telah digoreng garing. - hidangkan
Bahan A
4 - 5 biji terung sederhana (digoreng tanpa belah) - api perlahan
Bahan B (giling).
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (15-20 tangkai)
5 tangkai cili api (jika nak pedas)
Bahan C
3 sudu Minyak
1/4 asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit air putih.
Bahan D
segenggam ikan bilis digoreng garing
caranya:
1. panaskan minyak dalam kuali.
2. masukkan bahan giling dan 1/4 asam keping dan biar sehingga naik bau dan agak
garing.
3. masukkan sedikit air putih.
4. masukkan sedikit garam & msg.
5. tuangkan sambal tadi keatas terung.
6. letakkan ikan bilis yang telah digoreng garing. - hidangkan
14 comments :
kalau versi mak cahaya. dia akan tumbuk ikan bilis ngan bawang. tumis, masuk cili sikit. pastu sambal tu dia perah sikit air asam. ada rasa masam2 sikit gitu. :)
sungguh sedap sambal terung,
salamm,
cahaya,
kecur k zan dibuatnya.... tu yang laju makan... ikan bilis sebati ngan bawang...
tb,
kena ngan nasi panas2.... tak pandang kiri kanan dah..
wah! bestnye sambal terung tu...terliur abis tengok..mkn lak ngan ns panas2 mmg syok abis..;p
kak izan....nieh perberet nieh...thank u sebab kongsi resepi kak izan yee!!!
syuhada,
bila selera suda mari.... nasi tambah lagi dan lagi...hihi
sha,
k izan juga tu.... kongsi2 tambah ilmu...
nak order utk kenduri kesyukuran kira macam mana? tapi nak gi sg bauya dulu la nak cuba makan dgn nasi panasssss.....
Selera betul la Izan niiiiiiiiiiii........
sedap je teman tengok kak huhuhu
BroFramestone Blog
kelisa,
kita tak ambik order... tunggu kita bukak kedai yer... baru boleh order.... ingat ke lagi jalan masuk sg buaya.... klu x ingat bukak peta Malaysia yek....
framestone,
huhu.... tunggu akak bukak kelas memasak .... jgn lupa register tau...
Zan, kak tie memang suka terung masak sambal ni. Selalunya bila dah masak, kak tie ratah dulu, hehe..
k tie
kita pun suka gak .... tengahari ni lapar lar pulak... tak keluar nih..
Post a Comment