tu kata orang tua dulu kala..... zan ikut... masa nak ada anak pertama.. takut betul nak makan ketam. takut terkenan..... kalau orang tua-tua dah buka mulut..baik ikutkan aje. tapi bila masuk nak ada anak kedua... zan tibai jer.... kata orang pengalaman mengajar kita beringat.... ada yang boleh diambil ada juga yang boleh dijadikan sempadan. semua yang berlaku kehendak yang maha kuasa..... dan satu kebetulan.... bagaimanapun jangan suka nak menempelak kata orang tua-tua... ketulahan nanti.. bak kata pak mentua ... "ketulahan".... - selingan aje ni..... sedap makan lauk ketam.
Tu lar kata...... sambil masak leka-leka dulu.... sebab masak ringkas aje.....
siap boleh main-main dat lagi tu.... hihi... kalau kena semua main.... riuh lar..... siap boleh berperang lagi....
hihi..... aritu selalu masak ketam berempah.... nak masakkan bercili semua tak mau. dia orang tak rasa lagi.... kalau mak zan dulu selalu dah buat... zan aje tak buatkan.
tu dia ketam bercili......
tanya ngan abang iwan..... sedap tak.... mana sedap berempah ker bercili...... (tanya orang yang tak mau masak bercili.... - jawapannya: sedap dari berempah)...... haaa tu dia baru tau yer..... cubalar pula sesekali bercili sedap.......
Bahan A
4 ekor ketam (dibelah 2)
Bahan B (giling).
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (15-20 tangkai)
5 tangkai cili api (jika nak pedas)
Bahan C
3 sudu Minyak
1/4 asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit air putih.
caranya:
Bahan A
4 ekor ketam (dibelah 2)
Bahan B (giling).
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (15-20 tangkai)
5 tangkai cili api (jika nak pedas)
Bahan C
3 sudu Minyak
1/4 asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit air putih.
caranya:
1. panaskan minyak dalam kuali.
2. masukkan bahan giling dan 1/4 asam keping dan biar sehingga naik bau dan agak
garing.
3. masukkan sedikit air putih.
4. masukkan sedikit garam & msg.
5. masukkan kesemua ketam yang sudah dibelah dan ditutup. perlahankan api. sesekali
dikacau sebati bersama sambal goreng. ditutup lagi.
6. buat berulang kali sehingga masak dan bolehlah diangkat.
2. masukkan bahan giling dan 1/4 asam keping dan biar sehingga naik bau dan agak
garing.
3. masukkan sedikit air putih.
4. masukkan sedikit garam & msg.
5. masukkan kesemua ketam yang sudah dibelah dan ditutup. perlahankan api. sesekali
dikacau sebati bersama sambal goreng. ditutup lagi.
6. buat berulang kali sehingga masak dan bolehlah diangkat.
6 comments :
ya Allah. kecur air liur saya.
wahhh..ketam bercili memang best!!!
tak pernah dgr plak ms mengandung tak leh mkn ketam... kenapa takleh makan??
errr... saja nak tau :D
.
.
dah lama tak mkn ketam... tak reti... mcm susah je nk kopek :D
cahaya
itu baru tengok pic.... mcm nak rasa kalau cahaya pula yg cuba..
ima,
betul tu.... terliur tengok ima masak aritu.
kts,
remeh kerjanya yer... nak makan kena hati2..... tu org tua2 yg kata. kan kita patah2kan kaki dia... gigit2 kulit dia... konon2 takut terkenan pulak nanti baby yang keluar tu seperti ketam yang kita makan tu...
apapun sebenarnya .... jgn fikir apapun dalam minda tu....
Post a Comment