Jom join izan

Saturday, February 27, 2010

selingan...

Haa..jangan tak caya...jangan tak caya.... zan pun pandai main dat tau.... sambil2 masak main baling2 tu - saja buat lepas geram...hihi.

yang merah tu zan yang baling tu.....

>
>
>
>
>

yang kuning tu zan jugak yang baling kuang kuang kuang.........


mana ada ... pakwe berdua tu tak da kat rumah... kalau tak mesti zan kalah punya..... skil tak betul.... men tak betul ... semua tak betul.... eeeeeiii gereeemmmm.... zan punya sukalah... camane nak baling kan. zan memang tak da syarat punya ..... sume nak langgar aje........


ini plak main dengan adik ika....... best main ngan adik.... kami main baling-baling aje... takda skil punya...... zan punya merah tu.... oraitlar kan........ sapa plak nak lawan ngan izan....

7 comments :

KTS said...

betul ke zan punya yg merah tu??

macam tak percaya je...


hihihi.. jom kita lawan :D

Tie said...

Err....

Kak tie rasa Zan saja cucuk yang merah tu, ekekeke....... kak tie kalau balik mesti kena kat dinding !!

Tie said...

Eh.... pembetulan, bukan 'balik' tapi 'baling'. hehehehe......

Syuhada Kamal said...

wah! teror gak izan main bende alah ni ek..hehe

Unknown said...

KTS,

wow... dh jumpa 1 seteru...hihi

yg merah tu tetiba je aritu...

Unknown said...

k tie,

kik kik kik.... zan baling tu... tah macam mana boleh jadi plak.. k tie x pakai skil tu yg kena dinding... hehehe

Unknown said...

syuhada,

kita main x pakai skil....hihi.. janji kena papan udahlar.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter