Jom join izan

Wednesday, February 24, 2010

dia mari..... dia mari... dia mari...

ahaha... ahaha...
>
>
>
>
>
>
>
akak 2 - 3 hari ni bertambah-tambah sengalnya...
>
>
>
>
>
>
>
sakit tekak sejak balik dari utara ni..... panas sesungguh belah utara
selera nak makan pun hilang
dah..dah baik dah... demam sikit
>
>
>
>
>
>
>
menung kat tepi lift tadi dok pikir nak makan apa arini... sorang..
>
>
>
>
>
>
>
jalan punya jalan ... tak .. tak pernah jalan2 pun kat sini dah setahun lebih kerja

jalan punya jalan jumpa lak mamak kopitiam uncle K
beriani ada, nasi putih ada.... western ada.... semua ada
kopitiam baru buka....tau dia baru buka..... dia orang kat sini cakap-cakap
tunjuk punya tunjuk..... inilah makan tengahari harini.
nasi setengah aje tau (ada tanya ka) .................. gambar licin..... tak yah tunjuklah... kang ada plak yang pengsan... idak kot sampai pengsan.... sambil teguk air sirap kat bawah ni......



tengok-tengoh harga............. mak aiii.... sudahlar...sudahlar...... jangan tanya. kalau main tunjuk-tunjuk aje.... apa yang terbentuk kat kertas tu pi aje lar bayar.... bukan boleh nak dipulang balik pun kan......
tapi sambil layan mata sesambil teguk air terpandang lak kat plastik atas tu.... mana plak punya alamat nih..... tak kisahlar.... tak sampai tempatnya pun.... ada nama kat plastik tu pun jadi lah... layannnnnnn...............

16 comments :

Anonymous said...

Tak pe la mahal sikit. Dah rezeki tu... Masih mampu lagi, kan...hehe...

julietchun said...

air sirapnya nampak sedap dan menarik

Anonymous said...

mahal pun tak pe,janji sedapkan...hehehe

Unknown said...

k tie,

rezeki izan arini... Alhamdulillah. kopitiam untung banyak betul.... kalau hari2 tak mampu izan k tie hihi...

Unknown said...

julietchun,

air sirap tu.... boleh tahanlar...

Unknown said...

ima,

sedap tu ye juga.... gerai biasa2 takda kat sini lar... tu yang boleh dikira ngan jari makan tengahari ni...

CAHAYA said...

sekali sekala mesti nak makan best sikit. :)

Mak Su said...

keluar slow slow dari kedai ;)

Unknown said...

cahaya,

ye juga.... sesekali kena tutup matalar kan...

Unknown said...

maksu,

dah pusing kiri kanan... pintu belakang sebelah meja aje...kik kik kik...

Syuhada Kamal said...

amboi! menggodanya nasi tu..takpela mahal asal puas hati..:)

mamawana said...

nasi mamak...nasi kandaq... sedapnyerrrr.....

Mama tak pernah masuk kopitiam... kopi mak Tam kat kg adalaaaa......

Unknown said...

syuhada,

sebab izan dah dulu tergoda lah tu yang penuh pinggan... hik hik hik...

Unknown said...

mama,

hehehe... kopi mak Tam tu pun sedap gak tu....

KTS said...

musim panas ni elokla sgt minum ais.....

.
.



sesuai utk sakit tekak...
.
.


elok2 ada suara, terus hilang suara... hikkksssss ;D

Unknown said...

kts,

patutlar suaraku tambah merdu.... huhu... ye tak ye juga...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter