Jom join izan

Wednesday, September 30, 2009

seronok berhari raya.....

Dah puas dalam rumah duk pulak luar rumah ........ hidangan biskut kering aje.


dah penat jalan satu rumah kesatu rumah tiba masa untuk balik pulakkkk............


asik makannnnnnnnnnnn ajer...


cik eli .... hijauuuuuu....


anak-anak raya duknya kat buaian .............





kebetulan lagi 2 hari nak raya mak sedara abe diserang penyamun... kedua-dua belah jarinya terkulai dan disambung semula... 1 aje hilang kemudian jumpa bawah peti es.............

inilah pak mentua ngan bekas abg iparnya ..... mak mentua dah tiada silaturrahim tetap diteruskan....



gaya orang bujang diraya pertama ..........



manalar mak ayah anak2 terbuang ni .... pantang dipelawa .... diserbunya ....
anak sendiri hilang entah kemana .... dah terbalik...



dah penat menjamu selera baring lah pulokkkkkk .... anak buah abe yang pertama ngan maknyer...


tempat keluarga bersidangg........... tak kira siang malam.


tengok tu ... mak mentua muda ... tekezut pic nya kena snap....

cik fizah & cik ogy ............ hadifffff cak ...........


setiap kali tak kira ada masa luang beginilar kamiii....



2 comments :

julietchun said...

happeningnya :D

Unknown said...

julietchun,

nikmati setiap keseronokkan hidup ... :D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter