Jom join izan

Tuesday, September 15, 2009

Gembira dan Ceria selalu....

Lagi pemberian dari teman-teman yang disayang.... Ima dan Intan. terima kasih tanda ingatan ini ....... semoga berbahagia dan ceria selalu....




6 comments :

Bro Framestone said...

selamat hari raya kak

out of topic--> op nie kes pakai nama anak la pulak he...23x leh ek gitew huhuhu.... ala kak..bwk je anak akak dtg rumah sy..

insya'lah ade rezeki adalah duit raya buat mereka... untuk akak cukup la sekdar dgn ikatan persaudaraan sesama islam di bulan syawal nnt

CAHAYA said...

Salam Aidilfitri Kak Izan. Maaf kalau ada salah silap yer. ;)

julietchun said...

byk dpt kad buleh gantung ye :D Slm aidilfitri

Leenoh said...

Salam Izan.

Selamat Berpuasa
dan
Selamat Aidil Fitri.
Maaf Zahir dan Batin.

Catwoman said...

Salam kak Izan....

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir dan Batin.
Kosong = kosong.

Akak, hati2 memandu kete pulang ke kampung ye.

Nanti dtg Alor Star, contct sy tau.
:)

echah_syed said...

salam syawal izan.. :)

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter