Jom join izan

Wednesday, August 12, 2009

tergigit lidah...............

Kecil-kecil dulu, pernah tak kita tanya ngan mak-mak kita ke... nenek-nenek kita ke "kenapa macam ni - kenapa macam tu...", kalau ngan nenek-nenek kita tanya... jawapan nenek jawapan orang lama, lembut aje ....

"nek.. nek, tapak tangan kanan ijan gatal.... garukanlah"... nenek jawab "biar jer.... itu nak dapat duit tu. tunggu sikit jam, siapa nak bagi duit...."

kalau ngan mak kita pulak kan, walau pun dah tahu jawapan tapi kita suka gak nak tanya..."mak-mak.. tapak tangan gatal... garukanlah"... mak jawab "garulah sendiri... adalar nak keluarkan duit tu...."

cuba pula tanya kat kengkawan... "si polan... tangan kita ni gatal lah..."... si polan jawab "... itu ada yang nak dapat pelempang sulung-silap-silap ada yang bisu...".... glupppp..... len kali tak mau tanyalar.....

kadang-kadang kita terkasar bahasa tanpa disedari.... kengkawan zan mohon maaf banyak-banyak yea. pada kengkawan pula..... zan tak simpan dalam hati. zan enjoy........ terima kasih semua.... (minta maaf tak perlu waktu hari raya aje... tiap-tiap hari pun buleh.....)

16 comments :

cendawanintim said...

betul tuh, tiap2 ari mintak maaf pon takper...lebih2 lagik ngan asben kita kan..

naz ilyn said...

salam...
kecik-kecik dulu kalau tangan kanan gatal tandanya nak dapat duit tunggu punya tunggu tak dapat duit pun.. kalau tangan kiri pulak gatal tandanya nak keluar duit tapi buat tak paham jer... sekarang ni kalau tangan rasa gatal-gatal tandanya adalah anak yang nak nangis.. siap gi main jauh-jauh.

Anonymous said...

zan...betul tu kata naz...dulu tangan kanan gatal nak dpt duit dan sebaliknye dgn tangan kiri...hihihi

sepatutnya begitulah...setiap hari minta maaf dan memaafkan

julietchun said...

itulah perbezaan jawapan nenek, mak dan kawan.

Bro Framestone said...
This comment has been removed by the author.
Bro Framestone said...

he...23x klu budak lelaki zaman skrg

"wei tangan aku gatai la"

"ape bnde yg ko nk rosakan lagi ha"

p/s- jgn nk mengataikan tgn dgn anak dara org...bini sendiri xpe he..23x

out of topic-->he..23x ramai yg suke 3 in 1...tp sy suek bncuh air sendiri.. coz saya suka bajet ikut selera saya... mane leh ikut sukatan yg sedia ada...

Fadhli-Fadhilah said...

setuju bangat!!!...Minta maaf jugak kalau ada silap salah yg tak disedari.

Dearie Pearls said...

Kak..

LoL pening ar...

Kahkah....

selalu mcm tue ar... kalau ada kwn yg care, xde ar dia tolong garukan dan xdelah plak nak kena penampar sulung tapi jadi bahan aderlah...

memang jawapan nenek sangat membahagiakan.. xde rasa nak sakit hati...

penyayang jer...

dan kalau dik pernah sakiti kak, minta maaf ye kak..

kuIna said...

klu skarang gatal2 lebih baik g jumpa doktor...

...> klu gatal tangan nk dpt duit hari2 mau!

CAHAYA said...

Sedangkan lidah lagi tergigit. Hehe. Cahaya nak minta maaf juga Kak izan. ;)

Cikgu Ije said...

maafkan ije gak kak izan.

Catwoman said...

Kak Izan....
Sakit tau kalau tergigit lidah.....
Uwaaaaaaa,tak mo la..

echah_syed said...

nnt bila nak jupe izan mesti kelopak mata kiri combi asik bergerak jek.. :D

betul izan..kalo kelopak mata kanan combi asik gerak mesti nak nangis/sedeh :(

Kak Long Mawar Merah said...

maafkan kami, maafkan kami...
setuju sangat.
manusia seperti kita ini memeng tak pernah lepas bebas daripada melakukan kesalahan.
Maafkan Kak Long ya Izan..

hidet said...

jgn tangan gatal sebab berkurap dah la ye..hehe

Anonymous said...

sedangkan lidah lagi tergigit
inikan pula suami isteri..

buang yang keruh
amik yg jernih
baru nampak Syabas wat koje

out of topic--> yup...akak yang pertama komen di blog nie.. thank kak huhuhhu harap blog nie jugak meriah seperti blog BeliBuy yang terdahulu

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter