Harini zan tak jenjalan ..... asik duk belakang rumah dari pagi .... menyangkul... nak mengeluarkan paluuoohh... nak bagi sihat sikit ... habis nyangkul, naik pula kerumah masak....
zan masak gulai ikan temanuong (...org minang kata termenung haa..), sambil masak menyanyi den lagu "ayam den lapeh...."
berapa hari asik duk ingat kat belimbing, nak buat gulai belimbing ngan ikan kembung. bukan apa teringat masam belimbing tu kan... nyum nyum shedapnyeee.... pedas campur masam... nasi panas-panas... waghhhh...tu yang ngancem....
dulu-dulu kan mak izan suka masak macam ni tau. nasi tu pula lembut, nantikan dia gaulkan kuah tu pada nasi kemudian letak kicap masin sikit, lenyet lagi dengan belimbing tu. kenakan dengan ikan kembung tu... puhhhh sedappp... air tangan mak memang nombor satu.... lagipun anaknya yang sorang ni memang maleh buka tudung saji...maknanya... maklah yang menyampaikan nasi kemulut. tu yang tambah sedap... laju aje minta tambah. itu duluuu... sekarang pun peluang tu selalu ada...hihihi... mak masih suap kan izan makan tauu.... jangan marahhh....hahaha...
selalunya kalau masak gulai lemak cili api zan suka kurangkan sikit perasa garam, sebabnya zan suka makan dengan kicap masin. bukan apa dulu-dulu abah izan ni kuat pedas, ialah orang minang kalau tak padeh tak lamak - tak minang...kua kua kua, jadinya untuk kurangkan pedas - kicap masin penyudahnya.
oke....zan punya bahan mudah aje, tengoklah... oye, asam keping zan tak letak ye sebab belimbing dah masam ditambah pula ada tomato...
Bahan 1
1 biji kelapa
5 ekor ikan kembung
1 biji tomato (belah 4)
RM1.oo belimbing(dibelah 2)
1 helai daun kunyit
sedikit garam
sedikit ajinomoto
Bahan giling
15 tangkai cili api(ikut suka nak/kurang pedas)
1/4 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
caranya:
masukkan bahan giling bersama santan. kacau hingga separuh masak menggunakan api sederhana. masukkan tomato, belimbing dan daun kunyit kemudian kacau lagi. kemudian masukkan ikan. berikan perasa garam dan ajinomoto. kacau hingga masak kemudian tutup api dan angkat gulai dari dapur kerana bila terdiam didapur yang panas, lemak akan pecah. (kekadang ikan kembung yang kita beli kurang elok, jadinya bila lemak dah hampir masak baru letakkan ikan supaya ikan tidak hancur)
22 comments :
hehe. makan bersuap. baru tadi mak suapkan Cahaya. :) patut la kenyang semacam ni. hehe.
Adoi...kak tie dah kecur ni...
Memang sedap bubuh belimbing buluh tu...dah lama tak masak gitu...
eh kak zan orang minang ker? tak tahu pulak.
sayo duduk seromban dulu. masak lomak cili api ni, kegomaran den nih...
Aduhhh K.Izan....Ya ampun
Sedapnyerr Gulai Ikan Kembung Dgn Belimbing yg Akak buat tu.
Kecur air liur sy ni....ada lagi ke?
Kalau di Kedah, belimbing buluh tu dimasak "Masak Lemak Cili Api Dgn Udang" @ Acar Buah Campuran @ dibelasah terus ke dlm perut dgn garam belacan (kes mengidam la ni).
Disarankan agar Akak Izan tukar la kerjaya ye. Jadilah Chef Izan lak lepas ni.Huhuhuhu.....
salam...
izan... izan orang minang ker... ilyn pun orang minang juga tau... betul tu kalau orang minang masak memang pedas gila lepas tu tarok kicap... sodappp.
anak-anak ilyn memang suko masak lomak cili api..
cahaya,
haa... ini mesti kes hari2 mak yang suapkan.. hehe... :)
k tie,
kecur dah k tie, huiihhh sedap.. masam2, pedas2... nasi panas2, sedap... hihi
ana,
orang minang seberang niii... tu yang asik berlamak aje lauknya.. dapat pula kat org banjar... haaa..tu yang campur2 masaknya..hihi.
jauh ana merantau.... dari utara ke barat...
zyma..
wadu...itu yang makin menjadi tu. macam mana nak pelawa zyma yang jauh ni... akak pun ngidam gak niiii... tu yang makan masam2 tuuu... mengidam sebab lapar...
tak boleh jadi chef lah.. abe kata kalu k zan jadi chef boleh bankruptcy.. sebab bahan tak lengkap tak boleh masak, tapi bila lengkap kos tinggi market murah ... camane tuuu..
naz ilyn,
teringat abah zan dulu2 bila dia jumpa sama minang - dia kata apa.. oooooo ini ughang awk juo...sedaro .. hihi.. ye zan minang (padang sumatera)... ilyn pun sama ye... tu lar...corak pemakanan pun sama. anak2 ilyn mau juga makan masak lemak ngan kicap, anak2 zan kalau makan sendiri tak maunya dia letak kicap. 2-2 gitu...
tapi kalau masing2 minta suap, zan bubuhkan aje...nak taknak..makan jugalah.. hehe..
Salam
Heh heh heh heh heh
Pasal makan bagi la kat Izan dah faham dah
jangan marah ha
Pakkaramu,
kalau namanya org perempuan, apalagi ceritanya... masak-makan, makan-masak.... tak marahlah..
* kalau cerita bab politik sama naik ngan org lelaki kan tak sajak... politik bglah kat org lelaki....
Salam,
hmm...meleleh air liur chekdee ....sedapnyer....belimbing tu yang best..........
chekdee,
suka juga belimbing ye... sedapkan
chekdee nak kena try dirumah tu.. hehe. skrg susah nak cari belimbing, masa rmh kg dulu ada pak mentua tanam sepokok..lar ni dah kena tebang..
kak izan..lame xdtg sinie
mmg sedap pun..last 2 week mak kite wat kan gulai nie..cume len ikan je..
Framestone,
bz ngan keje ye..amacam projek dah jalan ke.
haaa....framestone pun pandai makan gulai belimbing ye. mesti mak dia buat lagi sedap dari k zan buat... yela org lama. ikan apa agaknya mak framestone letak ye...
ilyn pun dari padang sumatera juo bolah obah den... ilyn sebenarnya tak berapa pandai cakap minang... kalau abah ilyn dia memang kuek minang dengan suku sakat minang pantang jumpa minang semua sedara... hihihi
Akak Izan...
Semenjak 2 menjak ni....sy rs rajin la pulak.Ntah la sejak bila jadi rajin.
Skrg ni(dalam cuti tanpa gaji ni) sy buat jualan Noxxa Pressure Cooker,Noxxa Oven.....
Tip-top sales....
Memang best buat demo : Roti la, Blueberry Muffin, Fried Mee Hoon, Bubur kacang,kuih lopeh (bukan Jennifer Lopez ye)....
Best bila demo kita menjadi, sales kita pun berhasil. Siapa nak kasi duit poket klu kita tak berusaha??
Tapi,bisnes salon tetap "ON"....
itu penting!!
entah la...xkenal ikan pe.. tau2 je dah masuk kuali he..23x kite makan je la pe yg mak masak
yup skrg fokus on kerjaya...
ilyn,
tu lar bapa2 kita ni... asal jumpa semua sedara...hihi.. zan pun tak berapa mahir nak bercakap, sekadar dengar dan mengajuk tu bolehlah..
apalar agaknya ilyn buat petang2 gini.... ada cucur udang... lapar ni..mls nk kluar cari makan...
zyma...
waaa...business maju...bagus tu, terisi gak masa. esok tak yah kerja OT lagi, dh ada business sendiri, bila2 masa nk kerja...blh suka2 nk cuti...tak menyusahkan orang. bagus..teruskan bina kerjaya.
betul tu... siapa nak bagi kan, k zan... klu wet takdak order je...kup lan yar lar lik. hehehe.. ada sapa paham.
@ nnt k zan nk email zyma, lama tak bual. k zan x punya bnyk waktu buat masa ni...curi2 masa. nanti ye... (nk tanya babe dh kaco lebih ke..)hehe
framestone,
camane ni...makan saja. esok klu org sblh pun tak kenal nama ikan camane nak tolong... haaa....
k zan ingat kerja sepenuh masa, kiranya kerja sambil belajar ye....
semoga suksess..huiiiih bestnya dapat pegi Dubai ye.... tinggi kos sana... semoga tercapai apa yang diinginkan.
Post a Comment