Jom join izan

Saturday, February 7, 2009

Gulai ikan kembung dengan belimbing....

Harini zan tak jenjalan ..... asik duk belakang rumah dari pagi .... menyangkul... nak mengeluarkan paluuoohh... nak bagi sihat sikit ... habis nyangkul, naik pula kerumah masak....

zan masak gulai ikan temanuong (...org minang kata termenung haa..), sambil masak menyanyi den lagu "ayam den lapeh...."

berapa hari asik duk ingat kat belimbing, nak buat gulai belimbing ngan ikan kembung. bukan apa teringat masam belimbing tu kan... nyum nyum shedapnyeee.... pedas campur masam... nasi panas-panas... waghhhh...tu yang ngancem....

dulu-dulu kan mak izan suka masak macam ni tau. nasi tu pula lembut, nantikan dia gaulkan kuah tu pada nasi kemudian letak kicap masin sikit, lenyet lagi dengan belimbing tu. kenakan dengan ikan kembung tu... puhhhh sedappp... air tangan mak memang nombor satu.... lagipun anaknya yang sorang ni memang maleh buka tudung saji...maknanya... maklah yang menyampaikan nasi kemulut. tu yang tambah sedap... laju aje minta tambah. itu duluuu... sekarang pun peluang tu selalu ada...hihihi... mak masih suap kan izan makan tauu.... jangan marahhh....hahaha...
selalunya kalau masak gulai lemak cili api zan suka kurangkan sikit perasa garam, sebabnya zan suka makan dengan kicap masin. bukan apa dulu-dulu abah izan ni kuat pedas, ialah orang minang kalau tak padeh tak lamak - tak minang...kua kua kua, jadinya untuk kurangkan pedas - kicap masin penyudahnya.
oke....zan punya bahan mudah aje, tengoklah... oye, asam keping zan tak letak ye sebab belimbing dah masam ditambah pula ada tomato...
Bahan 1
1 biji kelapa
5 ekor ikan kembung
1 biji tomato (belah 4)
RM1.oo belimbing(dibelah 2)
1 helai daun kunyit
sedikit garam
sedikit ajinomoto
Bahan giling
15 tangkai cili api(ikut suka nak/kurang pedas)
1/4 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
caranya:
masukkan bahan giling bersama santan. kacau hingga separuh masak menggunakan api sederhana. masukkan tomato, belimbing dan daun kunyit kemudian kacau lagi. kemudian masukkan ikan. berikan perasa garam dan ajinomoto. kacau hingga masak kemudian tutup api dan angkat gulai dari dapur kerana bila terdiam didapur yang panas, lemak akan pecah. (kekadang ikan kembung yang kita beli kurang elok, jadinya bila lemak dah hampir masak baru letakkan ikan supaya ikan tidak hancur)

22 comments :

CAHAYA said...

hehe. makan bersuap. baru tadi mak suapkan Cahaya. :) patut la kenyang semacam ni. hehe.

Tie said...

Adoi...kak tie dah kecur ni...

Memang sedap bubuh belimbing buluh tu...dah lama tak masak gitu...

Anonymous said...

eh kak zan orang minang ker? tak tahu pulak.
sayo duduk seromban dulu. masak lomak cili api ni, kegomaran den nih...

Catwoman said...

Aduhhh K.Izan....Ya ampun
Sedapnyerr Gulai Ikan Kembung Dgn Belimbing yg Akak buat tu.
Kecur air liur sy ni....ada lagi ke?
Kalau di Kedah, belimbing buluh tu dimasak "Masak Lemak Cili Api Dgn Udang" @ Acar Buah Campuran @ dibelasah terus ke dlm perut dgn garam belacan (kes mengidam la ni).

Disarankan agar Akak Izan tukar la kerjaya ye. Jadilah Chef Izan lak lepas ni.Huhuhuhu.....

naz ilyn said...

salam...

izan... izan orang minang ker... ilyn pun orang minang juga tau... betul tu kalau orang minang masak memang pedas gila lepas tu tarok kicap... sodappp.

anak-anak ilyn memang suko masak lomak cili api..

Unknown said...

cahaya,

haa... ini mesti kes hari2 mak yang suapkan.. hehe... :)

Unknown said...

k tie,

kecur dah k tie, huiihhh sedap.. masam2, pedas2... nasi panas2, sedap... hihi

Unknown said...

ana,

orang minang seberang niii... tu yang asik berlamak aje lauknya.. dapat pula kat org banjar... haaa..tu yang campur2 masaknya..hihi.

jauh ana merantau.... dari utara ke barat...

Unknown said...

zyma..

wadu...itu yang makin menjadi tu. macam mana nak pelawa zyma yang jauh ni... akak pun ngidam gak niiii... tu yang makan masam2 tuuu... mengidam sebab lapar...

tak boleh jadi chef lah.. abe kata kalu k zan jadi chef boleh bankruptcy.. sebab bahan tak lengkap tak boleh masak, tapi bila lengkap kos tinggi market murah ... camane tuuu..

Unknown said...

naz ilyn,

teringat abah zan dulu2 bila dia jumpa sama minang - dia kata apa.. oooooo ini ughang awk juo...sedaro .. hihi.. ye zan minang (padang sumatera)... ilyn pun sama ye... tu lar...corak pemakanan pun sama. anak2 ilyn mau juga makan masak lemak ngan kicap, anak2 zan kalau makan sendiri tak maunya dia letak kicap. 2-2 gitu...

tapi kalau masing2 minta suap, zan bubuhkan aje...nak taknak..makan jugalah.. hehe..

~PakKaramu~ said...

Salam

Heh heh heh heh heh

Pasal makan bagi la kat Izan dah faham dah
jangan marah ha

Unknown said...

Pakkaramu,

kalau namanya org perempuan, apalagi ceritanya... masak-makan, makan-masak.... tak marahlah..

* kalau cerita bab politik sama naik ngan org lelaki kan tak sajak... politik bglah kat org lelaki....

chekdenoor said...

Salam,
hmm...meleleh air liur chekdee ....sedapnyer....belimbing tu yang best..........

Unknown said...

chekdee,

suka juga belimbing ye... sedapkan
chekdee nak kena try dirumah tu.. hehe. skrg susah nak cari belimbing, masa rmh kg dulu ada pak mentua tanam sepokok..lar ni dah kena tebang..

Bro Framestone said...

kak izan..lame xdtg sinie

mmg sedap pun..last 2 week mak kite wat kan gulai nie..cume len ikan je..

Unknown said...

Framestone,

bz ngan keje ye..amacam projek dah jalan ke.

haaa....framestone pun pandai makan gulai belimbing ye. mesti mak dia buat lagi sedap dari k zan buat... yela org lama. ikan apa agaknya mak framestone letak ye...

naz ilyn said...

ilyn pun dari padang sumatera juo bolah obah den... ilyn sebenarnya tak berapa pandai cakap minang... kalau abah ilyn dia memang kuek minang dengan suku sakat minang pantang jumpa minang semua sedara... hihihi

Catwoman said...

Akak Izan...
Semenjak 2 menjak ni....sy rs rajin la pulak.Ntah la sejak bila jadi rajin.
Skrg ni(dalam cuti tanpa gaji ni) sy buat jualan Noxxa Pressure Cooker,Noxxa Oven.....
Tip-top sales....
Memang best buat demo : Roti la, Blueberry Muffin, Fried Mee Hoon, Bubur kacang,kuih lopeh (bukan Jennifer Lopez ye)....
Best bila demo kita menjadi, sales kita pun berhasil. Siapa nak kasi duit poket klu kita tak berusaha??
Tapi,bisnes salon tetap "ON"....
itu penting!!

Bro Framestone said...

entah la...xkenal ikan pe.. tau2 je dah masuk kuali he..23x kite makan je la pe yg mak masak

yup skrg fokus on kerjaya...

Unknown said...

ilyn,

tu lar bapa2 kita ni... asal jumpa semua sedara...hihi.. zan pun tak berapa mahir nak bercakap, sekadar dengar dan mengajuk tu bolehlah..

apalar agaknya ilyn buat petang2 gini.... ada cucur udang... lapar ni..mls nk kluar cari makan...

Unknown said...

zyma...

waaa...business maju...bagus tu, terisi gak masa. esok tak yah kerja OT lagi, dh ada business sendiri, bila2 masa nk kerja...blh suka2 nk cuti...tak menyusahkan orang. bagus..teruskan bina kerjaya.

betul tu... siapa nak bagi kan, k zan... klu wet takdak order je...kup lan yar lar lik. hehehe.. ada sapa paham.

@ nnt k zan nk email zyma, lama tak bual. k zan x punya bnyk waktu buat masa ni...curi2 masa. nanti ye... (nk tanya babe dh kaco lebih ke..)hehe

Unknown said...

framestone,

camane ni...makan saja. esok klu org sblh pun tak kenal nama ikan camane nak tolong... haaa....

k zan ingat kerja sepenuh masa, kiranya kerja sambil belajar ye....
semoga suksess..huiiiih bestnya dapat pegi Dubai ye.... tinggi kos sana... semoga tercapai apa yang diinginkan.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter