Jom join izan

Monday, November 24, 2008

Tersasat............

Turun je dari pejabat tadi terus ternampak .... makcik mana lah yang suka park kereta merata-rata niiii... mana dan dia nak landing...

Agak katanya kalau park kat situ sape nak saman... takda undang-undang yang ujud, bukan atas jalan raya... hemmmm betul jugak ye..

tak taulah nak kata apa..... layanje lah... zassssssssssssssss.................

8 comments :

Unknown said...

cantik je dia parking ek..

dina said...

erk...cemana dia naik tu?

intansabreena said...

ermm..penat fikir ni.camne dia naik? terer betul makcik tuu.. :D

Unknown said...

eiza..cun betul....iza

Unknown said...

dina...pernah tak tengok "I dream of Jeanie..." bayangkan i kelip jer mata.. hihihi...

Unknown said...

intan... kalau makcik zan yang buat tu.. tak taulah..hihihi..

Anonymous said...

utk pameran kot tu?

Unknown said...

luna...

hihihi..... :-)

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter