mak izan bagitau arwah nenek panggil jengkol untuk bahasa jawa. kalau ayah zan pula dari padang tapi ikut bahasa melayunya jering..hehehe... ini makanan kesukaan seluruh keluarga izan. suami ... pening kepala tapi dia boleh pulak rasa kuahnya. kalau nak tahu tiap tahun raya pertama mak izan akan buat ni sebab semua yang bertumpu kerumah mak izan ni bukan cari rendang tapi cari masak lemak ni. kalau mak yang buat pedas nya berasap telinga .. maksimum punya pedas. lagi pedas lagi sedap makan.
kalau rumah terpisah dengan dinding baiklah tabik2 dulu (hehehe.. gurau je). waktu merebus tu ... baunya naik tu yang tak tahan .... boleh pengsan. tapi bila mengenangkan sedapnya makan dengan nasi tu tahan lah juga. setahun sekali jer ... buat hilangkan gian. tapi bulan pose tak buleh lah... makruh.
oke..bahannya
Bahan A
garam
sedikit ajinomoto
1/2 biji santan kelapa
sedikit ikan bilis (rencah)
1/2 asam keping
8 biji jering dibelah dua dan direbus hingga empuk dahulu
kemudian ditumbuk perlahan2 menggunakan lesung dengan kedudukan yang rata dibawah.
Bahan kisar
RM1.00 cili api
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil minyak masak
caranya:
panaskan periuk dan campurkan keseluruhan bahan dan kacau sentiasa. diberikan perasa garam dan ajinomoto. dikacau lagi sehingga masak dan kuah menjadi pekat dan sedikit kering. kecilkan api dan boleh dibiarkan tanpa dikacau. kemudian boleh diangkat untuk dihidangkan.
8 comments :
tak pernah lah makan. mesti jering tu jadi lembut bila masak gulai tu. Bau dia masih ada ker?
selalunya buat dengan jering tua, jadi kita kenalah rebus dulu hingga air kering. masa tu masih keraslah. jadi guna anak batu lesung kita tumbuk dia. masa tu jadilah camtu rupanya. baunya masa tu tak ada dah sebab dah masak... hehehe.. cubalah. sedapp...
kalau dapat jering tanam lagi best ye zan... sedapnya
Waaa.. dina pun tahu yeee... zan dapat yang tularrr... sebab tu suami zan pening lalat... hehehe..
tau... org kg la zan... semua aku makan... hehhee
dina...
kita serupaaaa..... kita pun hentam sajaaa... hihihi...
hahahhaa... betul tu...
waa hahaha...
enjoy..enjoy... bila lagi kan...
Post a Comment