Bukan semua orang suka makan ikan keli, tapi kalau dirumah ni... rasanya selagi tak jemu memang disuruh supaya masak ikan keli, samada digoreng saja atau digoreng berlada ke ... kadang2 dibakar je cicah pula dengan air asam.
Bahan:
4 ekor ikan keli (digoreng terlebih dahulu)
sedikit asam keping
garam/ajinomoto
minyak masak
1/2 cawan kecil air biasa
Bahan kisar:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering
caranya:
4 ekor ikan keli digoreng terlebih dahulu bersama sedikit garam dan kunyit.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga agak garing. kemudian dimasukkan sedikit asam keping dan sedikit air dan dikacau lagi. setelah masak bahan tersebut di letakkan sedikit garam/ajinomoto. akhir sekali di campurkan 2 ekor ikan keli dan digaul bersama bahan masakan. kemudian boleh ditutup apinya dan diangkat.
2 comments :
sedapnya!!!
* kak e tak boleh tinggalkan msg kat shoutbox... tak tau ler pasal apa...
kak e suka juga ikan keli ya...
......kdg2 shoutbox memang mcm tu....tak pe...thanx kak e.
Post a Comment