Jom join izan

Saturday, July 26, 2008

Daging masak kicap


Kalau nak tahu, kat rumah ni semuanya suka makan masak kicap samada daging ataupun ayam. resipi ni memang dari izan kecil2 lagi sebab mak izan dulu-dulu selalu masak kicap daging. sebab apa ... kami dulu2 tak suka makan sayur, jadi untuk ajar kami makan tanpa memilih mak pun masak kicap daging dicampurkan bawang besar .. dengan cili api. lepas tu kena habiskan apa yang ada dalam pinggan kami .. tapi anak2 sekarang di pilihnya daging aje... bawang dan cili diketepikan. penuhlah tepi pinggan tu dengan bawang dan cili.... alahaiiii.........
Bahan:
1/2 kilo daging dihiris kecil
garam/ajinomoto
4 sudu besar kicap masin
sedikit cuka
sedikit air
minyak masak
Bahan A: - dihiris
8 tangkai cili padi
2 biji bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil
1/4 inci halia
caranya:

panaskan minyak masak (jangan terlalu banyak) didalam kuali. kemudian dimasukkan daging dan dibiarkan sehingga masak. selepas itu dimasukkan bahan yang telah hiris kesemuanya dan digaul agak empuk. tuangkan pula 4 sudu besar kicap masin dan direnjis sedikit cuka (jika tak suka boleh diganti dengan asam keping). masukkan sedikit air dan akhir sekali diberi perasa sedikit garam dan ajinomoto. kemudian digaul dan boleh diangkat.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter