Jom join izan

Sunday, July 20, 2008

Pengalaman harini - dirumah Dayang

20.7.2008 - lebih kurang pukul 9.15 pagi izan dah sampai kerumah Dayang. ish ... excited sangat2 tu. jika diikutkan takda pernah terniat dalam hati nak ikuti mana2 class masak-memasak nih..tambah2 buat kek. kalau diikutkan orang lain berlumba-lumba mencari orang nak mengajarkan cara-cara membuat kek. tapi izan ni segalanya memang lambat...
Tu la bila pertama kali dipelawa, ada je alasan tu..hemmm... masak kek seingat izan masa form three, masak kek pisang tu pun semata-mata nak exam. lepas tu takda dahhh..... kalau buat pun ikut kawan2 semata. asal jadi udahlah....
tapi harini, dari niat nak meramaikan tu.... seronok pulak belajar teknik2 buat kek. bukan mudah, walau nampak mudah. kalau takkk... takkan dari bangi, dari kelana jaya, dari cheras ... dan macam2 tempat orang datang termasuklah izan dari sg buaya nihh... sanggup datang semata nak belajar teknik2 membuat kek.
kami beramai-ramai berganti-ganti mengadun bahan, meletakkan adunan satu demi satu. bersama-sama mengukus bahan kek, untuk makan tengahari pula kami bersama-sama memasak, merencah... memang menyeronokkan. tak kira kami kenal atau tidak kenal... bila dah bersama-sama tu..... memang ... tak tau nak cakaplah...
Penattt..... memanglah penat. sampai pukul 6.00 petang izan belajar buat 3 jenis kek kukus... kek tradisi dari Sarawak. kelopak mata ni sampai dah tak boleh nak angkat... tapi bila ngenangkan ilmu tu bukan mudah nak dapat, dikuatkan lah juga semangat tu nak sama2 mendapat menafaat. seronokkk.... macam2 perkara baru bila dah berjumpa tu.. dalam diam2 ambik pengalaman teman2 yang memang dah pergi banyak tempat semata nakkan ilmu membuat kek ni. sungguh izan memang tak sangka.
Tapi nak tunjuk apa yang dibelajar harini, memang dah tak berdaya... penat sangat-sangat nih..nantilah esok2 izan tunjukkan. sesekali berkumpul macam ni memang menyeronokkan dan banyak pengalaman boleh dikongsikan. terima kasih buat dayang sebab sudi mengajak izan. berkongsi ilmu bersama dayang memang tak merugikan.....buat teman2 semoga kita akan berjumpa lagi dilain masa insyaallah.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter