Jom join izan

Saturday, June 14, 2008

tugasan -vs- tanggungjawab

Hari Sabtu, hari bercuti... bercutikah kita????....

Oh tidakkkk..... hari-hari bekerja pun kengkadang bawa kerja yg tak sempat habis untuk dihabiskan dirumah-kadang-kadang hari bercuti pun kena datang kerja. kalau tidak pun kena bawa balik kerja ofis ke rumah. ini kerana rasa tanggungjawab untuk menghabiskannya kerana masih ada tugas bahagian lain yang sedang menunggu.

Pada masa2 begini, dikejutkan dengan mana adik yang sakit nak dibawa kehospital. sepatutnya hari ini, Sabtu hantar adik pergi PLKN. dah ditangguhkan pula ke tempoh yang lain. adik ipar yang satu tempat kerja pulak sakit kena bawa hospital. mana lagi perkara-perkara sampingan yang tak diundang datang menimpa-nimpa. itulah antara perkara-perkara yang berlaku di sepanjang minggu ini.

Niat dihati nak buka kelas tuisyen aje. Boleh duduk-duduk rumah. Boleh menung-menung, rehat-rehat. Agak2 niat tu boleh tak tercapai tak. kalau ada sokongan atau cadangan yang baik tolonglah bagitau. kawan-kawan apa cadangan...tolong bagi jalan. baik dan buruknya.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter