Jom join izan

Wednesday, June 18, 2008

menjamu selera



Disebabkan 'bedey' adik jatuh waktu bekerja. hujan lebat lagi. ibunya takda siapkan apa2 hari ini. dengan sebab itu adik diberi pilihan untuk menjamu selera di tempat yang adik mahu.

kali ini adik pilih pizza hut. (sebabnya kalau dia pegi kfc-sure kena marah sebab dia akan sapu bersih kulit ayam saja, jadi isinya siapa nak makan)- sebelum kena marah dengan abang iwan, adik pilih pizza hut.

mama hadif, mak da n angelina julien nampak tak zulaika makan apa. pandang je ye...anda2 sume tak pandai makan. - oye satu lagi...kezutan untuk mama hadif ...sate kuang kensel...kedai tutup. kik..kik..kik..sow leee haaa... (petrol naik.. kalau nak g jugak kita bawak basikal sorang satu ok) - (sume nak simpan muzium, kita pun nak simpan muzium jugak) - terutama pesona bintang & angelina julien)

1 comment :

Anonymous said...

di sini-di sini...oggix probelem..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter