Jom join izan

Thursday, June 19, 2008

bagaimanakah kita.............

Hari ini saya terfikir dengan pertanyaan seorang sahabat maya yang baru.

Saya diberi pertanyaan, apakah yang mampu dirinya lakukan kerana menunggu detik-detik hari terakhir.
saya serba salah dan keliru. terpaku kerana pertanyaan atau kerana apa yang sedang berlaku. bagaimana hendak meletakkan diri saya di tempatnya. berat rasa untuk meluahkan apa yang terfikir di benak kerana sendiri tidak pasti mampukah saya melakukannya. mengeluarkan kata-kata memang mudah.tidak pandai menyusun kata, hanya meluahkan apa yang terlintas dihati mahupun di kotak fikiran. (maaf sebab kakakmu ini sememangnya tak pandai nak menyusun kata)
ini merupakan kali kedua sepanjang usia saya diajukan pertanyaan begini.namun begitu buat adik zyma, hidup hanyalah sekali, tiada yang kedua kali mahupun seterusnya.
tidak kira muda atau tua, saat itu pasti tiba. dan tidak kira pada waktu bila kita memang mempunyai impian dan cita-cita. bukan semua yang kita dapat itu adalah dari keinginan kita.
terima dan redha apa saja yang diamanahkan kepada kita. sebenarnya yang tersirat ialah apabila kita tahu yang kita sedang menanti hari bermakna kita mempunyai peluang untuk membuat lebih kebaikkan dan mengisi segala yang kosong umpamanya ibadat. berbanding dari mereka yang sihat dan tidak mengetahui bila harinya akan tiba adakalanya terlalai seketika.
kesimpulannya janganlah rasa kecewa. lakukan segala kebaikkan dan ambil segala peluang yang ada. berikan kenangan yang indah pada mereka yang sayang kepada kamu. mudahan segala apa yang terfikir oleh mereka tentang adik zyma segala kebaikkan dan keikhlasan adik umpama doa dan pahala.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter