Jom join izan

Monday, May 19, 2008

BUAH BELIMBING & PENYAKIT BUAH PINGGANG

Buah Belimbing boleh mengakibatkan komplikasi neurologi seperti koma dan kematian????????

AKBAR baru-baru ini telah melaporkan satu kejadian di mana seorang rakyat Malaysia telah koma selepas memakan buah belimbing yang mana telah menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai.

Berikutan dengan itu, satu kenyataan dikeluarkan bahawa kejadian tersebut boleh berlaku di kalangan mereka yang mengalami kegagalan buah pinggang.

NKF ingin menjelaskan dengan lebih lanjut bahawa laporan di dalam amalan perubatan ada menyebut tentang pengambilan buah belimbing oleh mengakibatkan komplikasi neurologi seperti koma dan kematian kepada pesakit yang menghidapi kegagalan buah pinggang yang teruk termasuklah pesakit dialisis.

Buah pinggang merupakan organ penting yang menyingkirkan bahan buangan yang terhasil daripada ubatan yang dimakan atau campuran sebatian yang lain.

Apabila buah pinggang gagal berfungsi, bahan buangan tersebut akan terkumpul dan hanya boleh dikeluarkan melalui proses tiruan iaitu dialisis.

Di dalam kes ini, buah belimbing dikhuatiri mengandungi neurotoksin (sejenis racun yang memberi kesan ke atas pusat sistem saraf) tertentu yang dikeluarkan secara normal di kalangan individu yang mempunyai funsi buah pinggang normal dan tidak memberi sebarang komplikasi yang besar kepada mereka.

Walaubagaimanapun, pengambilan buah belimbing oleh mereka yang menghidapi kegagalan buah pinggang yang teruk dan menjalani dialisis berpotensi mendapat komplikasi yang serius kerana neurotoksin tidak dapat disingkirkan. (Sesetengah toksin lain pula boleh dikeluarkan melalui dialisis)

Telah menjadi amalan pakar nefrologi (buah pinggang) di negara ini memberi nasihat kepada pesakit yang sedang menjalani dialisis atau mereka yang mengalami kegagalan buah pinggang yang teruk supaya mengelakkan pengambilan buah belimbing.
teks: kesihatan MM

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter