Jom join izan

Friday, January 17, 2014

sos tiram anak sawi

anak sawi .... kalau dah dibelikan harus ... dimasakkan. inipun da jadi kegemaran kami suami isteri ..:)

kadang-kadang bila pergi "lunch" dengan "member-member" opis .. dapat member sekepala  ... suka makan sayur. selalunya member akak akan order sayuran masak itu.. masak ini ... nanti bila akak rasa sedap ... akan tanya pada member yang biasa makan ... macam mana masak sayur ni ... apa bahannya ... kadang bila lepas makan ... mesti teringin nak makan hidangan tu sekali lagi ... tapi sesekali try juga masak sendiri ... ehhh jadilah ... hi2..


Bahan

8 ketul anak sawi cina
semangkuk air putih

bahan menumis

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis
5 tangkai cili api
2 sudu besar sos tiram
sedikit minyak
sedikit air masak

cara memasak

- panaskan semangkuk air dalam periuk
- masukkan kesemua sayur dan sedikit garam
- rebus sehingga air menggelegak
- tutup api, toskan air angkat sayur dan aturkan dalam pinggan


- panaskan kuali
- letak 2 sudu minyak masak
- masukkan bawang merah & bawang putih yg telah dihiris goreng sehingga naik bau
- masukkan hirisan cili api dan belahan ikan bilis kacau sehingga agak garing
- masukkan 2 sudu besar sos tiram kacau
- tambahkan sedikit air masak agak-agak untuk berkuah
- kacau hingga menggelegak dan tutup api
- akhir sekali tuang kedalam sayuran yang telah direbus dan hidangkan


bagaimana ... senangkan sawi masak sos tiram ni...
bila nak makan kan .... colek-colek golek-golekkan sayur guna sudu ... mandikan gaulkan sayur tu dalam kuah... angkat dalam pinggan, makan sayur saja tanpa nasi pun sedap.... tak caya ... cubalah

oyerrr ... nape akak tak letak garam ... sos tiram tu da masin jadinya akak tak letak garam .. jadi agak2 jgn terbanyak air, tapi kalau rasa tawar ... samada tambah sos tiram atau kalau suka letaklah sedikit garam ....



selamat mencuba .... :)

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter