ada tak yang tak suka sambal belacan atau pun sambal ketuk ...
kalau tak ada yang pedas-pedas dalam lauk ... nasi lambat nak abis ..
tapi akak da lama tak tumbuk sambal ... tak larat :)
sekarang ni kisar aje cepat ... tahan seminggu .. setiap hari mesti nak ada cicahan
selalunya lah ... bila akak beli cili api 1 bakul kecil .. simpan dalam peti ais
bila lepas seminggu .. ada baki cili api yang tak digunakan akak ambil kesemuanya dan kisar menjadikan sambal belacan ... maka tiada pembaziran berlaku
dibawah dlm pic ni - jumlah yang digunakan dalam setiap sambal belacan yang akak kisar, sekarang akak campur cili besar ada sebiji bawang dan sedikit minyak
Bahannya:
20 tangkai cili api
3 tangkai cili besar
1 ulas bawang kecil
5 / 6 biji limau kasturi
belacan
2 sudu minyak
1 sudu besar msg
sedikit air
caranya:
bakar dahulu atas kuali, belacan, ikut suka nak banyak mana ... tapi akak tak suka sangat banyak belacan... kacau hingga agak garing
masukkan kesemua cili api / cili besar, belacan, sedikit minyak, bawang kecil, msg dan sedikit air masak. kisar ... tambah air sedikit demi sedikit agar bahan boleh dikisar dan ikut kesesuaian pekat atau cair.
bila bahan dah tak boleh dikisar kerana terlalu pekat, jgn risau, masukkan jus limau kedalam bahan kisar. jika tiada jus limau, boleh digantikan dengan air asam jawa.
taraaarrr .... tu dia sambal belacan yang dah siap ..
akak akan simpan dalam bekas letakkan dalam peti ais. tahan seminggu.
kadang bila nak masak kangkung belacan akak ambil sedikit. bila nak guna tu sebelum akak ambil sesudu akak gaulkan dulu keseluruhan supaya dia sentiasa sebati.
okey ...... tu lah kan dolu2 akak kata kalau tak tumbuk tak umpphh ... tapi sekarang dah tak mampu sangat nak menumbuk kerana ... masa itu emas :)
semoga memberi manfaat kepada pembaca sekalian.
2 comments :
terbaekkk!! ni ble wat stok msk dlm peti ais..
hari-hari berselera ... uishhh ... jangan lupa sayur2 kampung yang segar2 tu ya ..
Post a Comment