buntu ...... serba tak kena .... mee kuning da abis. beras belum ditanak ... apa lagi yang ada dalam peti es ... ada koay teow da keras .. yelar berapa minggu duk dalam peti es tak berusik lagi ... nampaknya kena masak jugak nih lah ... balik tadi singgah gerai cari pisang masak. adik ika nak cokodok pisang ... gorengkan jugalah semangkuk besar ... duk pikir cokodok tak cukup ni nanti .. tu yang terlaksana char koay teow .. minta tolong abe zul cari udang kot ada lagi yang da lunyai2 tu belilah barang 2 ke 3 ekor ... sayur sawi .. haaa jeng jeng ... char koay teow tanjung buaya ... eekkk .. char koay teow songei boye ..
Bahan
1 peket koay teow
5 tangkai sayur sawi
10 ekor udang kecil
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili dibelah 2
2 sudu besar sos tiram adabi
1 sudu besar kicap masin tamin
2 biji telor ayam
1/2 cawan air putih
garam
msg
minyak
caranya:
1. panaskan minyak.
2. tumiskan hirisan bawang-bawang.
3. masukkan batang sayur sawi, udang dan kacau.
4. masukkan 2 sudu sos tiram dan 1 sudu kicap masin kacau.
5. masukkan 1/2 sudu kecil garam
6. secubit msg kacau.
7. pecahkan 2 biji telor dan perlahankan api.
8. kacau rata supaya telor tidak melekat dikuali.
9. masukkan 1/2 cawan air kacau rata (ikut kepekatan yang dikehendaki)
10. masukkan koay teow dan hirisan cili api. kacau.
11. kacau rata dan kuatkan api.
12. koay teow da lembut, rasa seimbang. boleh diangkat dan dihidangkan.
bak kata chef ammar ... masak dari hati, masak with iman .... senyum mesti selalu
No comments :
Post a Comment