Jom join izan

Sunday, November 10, 2013

ayam tomato bercili

kat rumah akak memang lauk lain .. jatuh tercorot ... tapi kalau ayam .. buatlar masak merah ker .. tomato ker .. bercili ker ... masak lemak cili padi ker ... goreng berempah kerrrrrr ... lakulah .. tapi akak pulak lah ... kadang sampai tak mau tengok ayam dah ... tapi nak buat gimana kan ... kalau status dah "mak" ... perut anak nak dijaga juga .. redho dengan selera anak-anak

apapun ... jaga niat kerna Lillahi Taala .. insyaAllah .. mesti lakulah hidangan hari itu, sambil masak jgn lupa zikir dibibir dan hati jgn tinggal ...


kebanyakkan ketulan ayam harini akak gunakan sebagian besar kepak ayam semuanya ini sebab anak bujang dengan anak perempuan akak suka bagian kepak, ada lebih kurang 8 ketul kemudian bagian serupa paha ayam tu akak belahkan maksudnya ceraikan dari kepak. jadi dapatlah lebih kurang 8 kali 2, 16 ketul .. mak abahnya biasanya bagian yang kurang menarik .. mengalah sajalah kendak anak

kalau sambalnya pulak .. mesti nak banyak ... kalau sikit sambalnya nanti tak cukup pula .. tu yang cili kering kalau sekali giling mesti banyak ... kalau sikit nanti kering pula sambalnya

sampai malam ni .. yang ada tinggal tulah yang dapat dilihat dalam pic ni ..

yelah da malam baru ambik pic .. kalau tak berbaki tadi .. rasanya len kali aje update.


Bahan

8 ketul kepak ayam (dibelah menjadi 16 ketul)
2 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 batang serah (ditumbuk)
2 biji tomato (dibelah 8)
2 sudu besar sos cili
msg
garam
minyak 
gula
air putih


Bahan giling

25 tangkai cili kering (nak kurang pun boleh)
5 tangkai cili merah/besar
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih



untuk masak bersambal, akak memang suka guna minyak yang banyak.

ayam yang telah dilumur kunyit dan sedikit garam boleh digoreng dulu dan garingnya mengikut kesukaan memasing. akak suka agak garing sebab rasa ayam yang digoreng garing ni sedap dan wangi baunya

cara memasak

1. buka api sederhana dan panaskan minyak lebihkan sikit jumlah minyak;
2. masukkan bahan giling, serai, sos cili dan kacau sehingga agak garing;
3. masukkan tomato, 1 cawan air dan biarkan sehingga masak dan tomato ditekan2 supaya mencair dan sebati bersama sambal;
4. bagikan perasa garam, msg dan gula .. seimbangkan rasanya jangan termasin sebab ayam telah digoreng bersama garam. 
5. masukkan ayam, bawang dan biarkan masak bersama sambal kacau sehingga benar2 sebati dan seimbangkan rasanya
6. dah masak hidangkan.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter