Jom join izan

Tuesday, October 8, 2013

Rendang ayam berserai

gambar jer yang tak makan dek masa .... kalau yang "real" ... tak ada dah lar ... ini hidangan haritu sekali dengan lauk padprik tu .... bila tingat balik padprik datang balik selera nak buat lauk padprik lagi ...

haritu .. ada client dtg opis larni dia buat kerja sendiri .. jual pes rendang .. maknanya akak beli aje pes rendang darinya .... sedap jugak .. kadang bukan apa nak buat sendiri makan masa juga ... 




Bahan

15 ketul ayam
2 helai daun kunyit
RM2.00 santan / RM4.00 santan
(ikut kepekatan suka)
3 sudu pes rendang
sedikit air asam
garam
msg

Bahan goreng tanpa minyak

sedikit ketumbar
2 batang kayu manis ditumbuk sedikit
2 biji halba
sedikit jintan putih
sedikit jintan manis

Bahan ricih

3 batang serai


bahan kisar (kisar kasar)

4 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
2 inci halia
2 1/2 inci lengkuas
10 tangkai cili kering
10 tangkai cili api
(jika nak pedas letak lebih cili)




cara memasak

panaskan 5 sudu minyak, masukkan bahan kisar tumis dan gaul sampai agak garing
masukkan ayam biarkan hingga pecah minyak kacau
masukkan santan kacau hingga agak kering 
masukkan sedikit air, masukkan bahan goreng
masukkan pes, air asam, daun kunyit, garam dan msg secukup rasa 
masukkan serai hiris.. dan keringkan mengikut kesukaan



No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter