gambar jer yang tak makan dek masa .... kalau yang "real" ... tak ada dah lar ... ini hidangan haritu sekali dengan lauk padprik tu .... bila tingat balik padprik datang balik selera nak buat lauk padprik lagi ...
haritu .. ada client dtg opis larni dia buat kerja sendiri .. jual pes rendang .. maknanya akak beli aje pes rendang darinya .... sedap jugak .. kadang bukan apa nak buat sendiri makan masa juga ...
Bahan
15 ketul ayam
2 helai daun kunyit
RM2.00 santan / RM4.00 santan
(ikut kepekatan suka)
3 sudu pes rendang
sedikit air asam
garam
msg
Bahan goreng tanpa minyak
sedikit ketumbar
2 batang kayu manis ditumbuk sedikit
2 biji halba
sedikit jintan putih
sedikit jintan manis
Bahan ricih
3 batang serai
bahan kisar (kisar kasar)
4 batang serai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
2 inci halia
2 1/2 inci lengkuas
10 tangkai cili kering
10 tangkai cili api
(jika nak pedas letak lebih cili)
cara memasak
panaskan 5 sudu minyak, masukkan bahan kisar tumis dan gaul sampai agak garing
masukkan ayam biarkan hingga pecah minyak kacau
masukkan santan kacau hingga agak kering
masukkan sedikit air, masukkan bahan goreng
masukkan pes, air asam, daun kunyit, garam dan msg secukup rasa
masukkan serai hiris.. dan keringkan mengikut kesukaan
No comments :
Post a Comment