kadang2 fining ... bukan tak fining ... monong dulu depan sinki .. nak diapakan lauk hari ni ... yalah ... kata masak sambal goreng ... kalau da seminggu cili gilingnya sama bahan ... tak ke sama rasa sambal tu berhari-hari ...
kadang tu kena cepat ... camane nak ditukarkan rasanya .... sebab tu lar kalau dalam peti es .. tak boleh kosong ... kalau buah tomato tu berbiji-biji .. sekali beli sebujut ... tu pun kena check selalu ... mesti nak kena guna selalu ... kalau serai berbatang-batang sekali beli 2 sikat ... nak harap yang belakang rumah alamatnya lama2 tinggal tunggul lar ... :D
Bahan
15 ketul ayam
2 batang serai diketuk
2 senduk minyak
garam
msg
sedikit gula (sejemput)
Bahan sedia kisar
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan kisar
1 labu bawang besar
2 1/2 inci lengkuas
4 batang / 2 batang serai
2 biji tomato sederhana besar
cara
- goreng ayam separuh masak (toskan)
- panaskan minyak pada api sederhana, masukkan semua bahan kisar, 2 batang serai kacau hingga agak garing
- letakkan 1/4 cawan air (boleh ditambah/kurangkan mengikut kepekatan yang diinginkan, letak garam, msg dan gula secukup rasa, kacau kemudian masukkan ayam goreng dan keringkan mengikut citarasa samada hendak berkuah atau kering
- rasa masam tomato yang dikisar tadi da cukup dan seimbangkan dengan gula bersama garam
No comments :
Post a Comment