Jom join izan

Sunday, October 13, 2013

Ayam masak merah berserai

kadang2 fining ... bukan tak fining ... monong dulu depan sinki .. nak diapakan lauk hari ni ... yalah ... kata masak sambal goreng ... kalau da seminggu cili gilingnya sama bahan ... tak ke sama rasa sambal tu berhari-hari ...

kadang tu kena cepat ... camane nak ditukarkan rasanya .... sebab tu lar kalau dalam peti es .. tak boleh kosong ... kalau buah tomato tu berbiji-biji .. sekali beli sebujut ... tu pun kena check selalu ... mesti nak kena guna selalu ... kalau serai berbatang-batang sekali beli 2 sikat ... nak harap yang belakang rumah alamatnya lama2 tinggal tunggul lar ... :D



Bahan

15 ketul ayam
2 batang serai diketuk
2 senduk minyak
garam
msg
sedikit gula (sejemput)


Bahan sedia kisar

15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan kisar

1 labu bawang besar
2 1/2 inci lengkuas
4 batang / 2 batang serai
2 biji tomato sederhana besar




cara

- goreng ayam separuh masak (toskan)

- panaskan minyak pada api sederhana, masukkan semua bahan kisar, 2 batang serai kacau hingga agak garing

- letakkan 1/4 cawan air (boleh ditambah/kurangkan mengikut kepekatan yang diinginkan, letak garam, msg dan gula secukup rasa, kacau kemudian masukkan ayam goreng dan keringkan mengikut citarasa samada hendak berkuah atau kering

-  rasa masam tomato yang dikisar tadi da cukup dan seimbangkan dengan gula bersama garam 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter