menu akak harini .. padprik campur ... camanelah isi rumah tingin nak makan ... sebab dah lama tak makan diluar ... jadinya akak pun buatkanlah padprik campur ..
Alhamdulillah walaupun bahan utama cili besar merah tak ada .. bukannya apa lupa nak suruh beli ... yang ada cili api warna merah ... jadinya kaler kurang menarik sikit ... yang penting rasa tetap sama oke ...
Bahan
15 ekor udang
isi ayam dihiris nipis
daging dihiris nipis
1/2 batang karot dipotong jejari halus
anak jagung dibelah 4
bunga kobis dipotong kecil
3 sudu besar sos tiram
2 sudu sos cili
2 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
1 sudu kecil kicap masin
1 sudu tepung jagung
sedikit garam
sedikit msg
sedikit minyak
5 tangkai cili api dibelah dua
Bahan kisar
2 biji buah tomato sederhana besar
1 labu bawang besar
5 tangkai cili api (merah)
3 ulas bawang kecil
Cara memasak
letak minyak dan tumis dulu bawang putih yang dah diketuk. serai kacau dan dah bila wangi masukkan bahan kisar
tumis hingga agak garing, masukkan sos tiram, sos cili, bila pecah minyak masukkan ayam dan daging, letakkan sedikit air .. kacau hingga keduanya masak
akhir sekali masukkan udang, daun limau purut, semua sayuran, kicap manis, tambah air jika perlu
masukkan garam dan msg
kacau dan rasa akhir sekali letakkan tepung jagung mengikut kepekatan sesuai
TETAPI AKAK TAK LETAK WAKTU ITU, BILA NAK MAKAN AKAK PANASKAN SEDIKIT API PERLAHAN DAN MASUKKAN TEPUNG JAGUNG. BERMAKNA JIKA AKAK DAPAT 3 MANGKUK KECIL UNTUK SETIAP HIDANGAN .. 1 MANGKUK AKAK PANASKAN LETAKKAN SEDIKIT TEPUNG JAGUNG GITU ...
Jika nak merahkan kuah .. gunakanlah cili merah/cili besar .. baru cantik kalernya
No comments :
Post a Comment