Jom join izan

Sunday, October 6, 2013

Padprik Campur ~ Ayam Daging Udang

menu akak harini .. padprik campur ... camanelah isi rumah tingin nak makan ... sebab dah lama tak makan diluar ... jadinya akak pun buatkanlah padprik campur ..

Alhamdulillah walaupun bahan utama cili besar merah tak ada .. bukannya apa lupa nak suruh beli ... yang ada cili api warna merah ... jadinya kaler kurang menarik sikit ... yang penting rasa tetap sama oke ...


Bahan

15 ekor udang 
isi ayam dihiris nipis
daging dihiris nipis
1/2 batang karot dipotong jejari halus
anak jagung dibelah 4
bunga kobis dipotong kecil
3 sudu besar sos tiram
2 sudu sos cili
2 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
1 sudu kecil kicap masin
1 sudu tepung jagung
sedikit garam
sedikit msg
sedikit minyak
5 tangkai cili api dibelah dua


Bahan kisar

2 biji buah tomato sederhana besar
1 labu bawang besar
5 tangkai cili api (merah)
3 ulas bawang kecil



Cara memasak

letak minyak dan tumis dulu bawang putih yang dah diketuk. serai kacau dan dah bila wangi masukkan bahan kisar
tumis hingga agak garing, masukkan sos tiram, sos cili, bila pecah minyak masukkan ayam dan daging, letakkan sedikit air .. kacau hingga keduanya masak
akhir sekali masukkan udang, daun limau purut, semua sayuran, kicap manis, tambah air jika perlu 
masukkan garam dan msg
kacau dan rasa akhir sekali letakkan tepung jagung mengikut kepekatan sesuai


TETAPI AKAK TAK LETAK WAKTU ITU, BILA NAK MAKAN AKAK PANASKAN SEDIKIT API PERLAHAN DAN MASUKKAN TEPUNG JAGUNG. BERMAKNA JIKA AKAK DAPAT 3 MANGKUK KECIL UNTUK SETIAP HIDANGAN .. 1 MANGKUK AKAK PANASKAN LETAKKAN SEDIKIT TEPUNG JAGUNG GITU ...

Jika nak merahkan kuah .. gunakanlah cili merah/cili besar .. baru cantik kalernya

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter